AKTUELNO

Program jačanja mentalne i fizičke snage "Samoodbrana pod stresom" namenjem svim ženama kao prevencija i odbrana od nasilja, počinje u junu u prostorijama Gradskog centra za fizičku kulturu (stari DIF), realizacija programa traje tri meseca i potpuno je besplatna.

Predsednica opštine Savski venac i Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda, Irena Vujović, rekla je da se ta opština zalaže za nultu toleranciju na nasilje i pozvala sve žene koje trpe nasilje da se obrate institucijama.

Ona je navela da će program tokom tri meseca obuhvatiti časove samodbrane, psihološke podrške, edukacije, rekreacije..

- Apelujemo na žene da se u što većem broju prijave, sve dodatne informacije mogu naći na našem sajtu i volela bih da se ovaj program proširi na sve opštine u Beogradu - navela je Vujović.

Koordinatorka programa iz Udruženja "Jaka žena" Dragana Bajkanović rekla je da je program osmišljen kao prevencija i odbrana od nasilja, kako bi svaka žena mogla da prepozna nasilje i da bezkonfliktno izađe iz nasilne situacije. Kako kaže, žene učesnice programa radiće sa terapeutom i trenerom za psihičko i fizičko ojačavanje.

Foto: Tanjug

- Nasilje nije privatni, već društveni problem. Treba da podignemo svest i damo mogućnost svakoj ženi da ovlada veštinama zaštite i bezbednosne kulture - navela je Bajkanović.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević podvukla je značaj projekata koji su, poput ovog, inovativni i kreativni i istakla da su ovakvi programi veoma prisutni u SAD i razvijenim zemljama Evrope, te da je pohvalno što i Beograd počinje sa njihovom realizacijom.

Ona je navela da će program biti sprovođen tri meseca kao pilot projekat, da je predviđen za najviše 30 žena, kao i za štićenice Sigurne kuće. Ističe, da je ideja da se projekat širi kako bi obuhvatio više žena i više gradskih opština.

Direktor Gradskog centra za fizičku kulturu Nebojša Stojanović rekao je da je važno da svako na svoj način da doprinos borbi protiv nasilja, kao i da je program ojačavanja mentalne i fizičke snage važan korak koji bi trebalo da slede sve lokalne samouprave u Srbiji.

#Nasilje

#žene

'