AKTUELNO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević otvorio je 42. Republičko šahovsko prvenstvo distrofičara Srbije i izjavio da svi građani Republike Srbije moraju da imaju jednaka prava.

- Ministarstvo aktivno radi na poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom i time će se baviti i u narednom periodu. Podrška koju pružamo u organizaciji ovog šahovskog takmičenja, za koji verujem da će nastaviti da se održava i to uz veću medijsku podršku i veća finansijska sredstva, samo je deo onoga što pružamo osobama sa invaliditetom - rekao je Đorđević.

Ministar je dodao da sa predstavnicima Saveza udruženja osoba sa invaliditetom kontinuirano održava sastanke na kojima se zajedno, razgovorom rešavaju problemi sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom.

Đorđević je istakao da ukoliko se raspoređena sredstava, dodeljena Savezima udruženja osoba sa invaliditetom utroše na pravi način, narednih godina bilo bi odobreno više finansijskih sredstava, a samim tim i realizovano više projekata koji unapređuju uslove života osoba sa invaliditetom.

Majstor FIDE, nekadašnji selektor šahovske reprezentacije distrofičara Jugoslavije i olimpijske reprezentacije Srbije Dragoljub Joksimović zahvalio je ministru Đorđeviću na podršci i istakao da posetu na ovako visokom nivou organizatori šahovskog takmičenja ne pamte i da je ovo prvi put da je jedan ministar u Vladi Srbije došao da podrži distrofičare na ovakvom takmičenju.

Manifestaciju 42. Republičko šahovsko prvenstvo distrofičara Srbije Ministarstvo je podržalo kroz Programski konkurs za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji u 2018. godini u ukupnom iznosu od 550.000 dinara.

Ove godine obezbeđena su veća sredstva za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom u odnosu na prošlu godinu, odnosno oko 1,7 milijardi dinara.

Republičkom šahovskom prvenstvu prisustvovali su v.d. pomoćnika u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević, predsednik Saveza distrofičara Srbije Predrag Bakić, direktor Republičkog šahovskog prvenstva Života Radojković.

#Aleksandar Vulin

#Šah

'