AKTUELNO

Ministarka pravde Nela Kuburović razgovarala je danas sa novim tužiocem za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma Italije Federikom De Rahom o saradnji dve države u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, teorizma i korupcije.

Tom prilikom Ministarka pravde je istakla da je saradnja između ministarstava pravde Srbije i Italije na izuzetnom nivou, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je podsetila da je prošle godine Ministarstvo pravde Srbije potpisalo Memorandum o saradnji sa Finansijskom policijom Italije na osnovu kojeg će tužioci i policijski službenici ići na obuku u Italiju u cilju unapređenja znanja u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Kuburović i De Rahu istakli su da je vrlo značajna neposredna saradnja koja postoji između tužilaštava Srbije i Italije, kao i da zajednički istražni timovi ostvaruju odlične rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala.

De Raho je naglasio da je brza i direktna razmena informacija od velike važnosti za efikasnu borbu protiv transnaconanog kriminala, koji ugrožava privredu i stabilnost svake države.

Kuburović je podsetila da je od 1. marta ove godine počela primena novog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, koji je dodatno ojačao kapacitete Tužilaštva za organizovani kriminal i omogućio uspostavljanje četiri regionalna centra za borbu protiv korupcije u Srbiji.

Ona je ukazala da novi zakon tužiocima daje mogućnost formiranja udarnih timova, i znatno unapređuje koordinaciju i razmenu podataka između nadležnih državnih organa.

Pored toga, Kuburović je ukazala da će se uskoro u proceduri usvajanja naći i novi zakoni o Agenciji za borbu protiv korupcije i lobiranju.

Sastanku su prisustvovali tužilac za organizovani kriminal Srbije Mladen Nenadić, ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo, kao i šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio.

#Italija

#Ministarstvo pravde

#Nela Kuburović

#saradnja

'