AKTUELNO

Izgradnja velikog regionalnog sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje "Mačva" počela je u blizni Bogatića radovima na prvom podsistemu "CS N6", koji će imati kanal dužine 62 km, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je rekao da je cilj da se omogući korišćenje vode na što više poljoprivrednih površina.

- Dvonamenski sistem Mačva je nama jako važan zato što je to prvi projekat koji krećemo sa realizacijom ispod Save i Dunava. Po svom kapacitetu je jedan od najvećih - istakao je Nedimović tokom obilaska radova sa direktorom Srbijavoda Goranom Puzovićem. Voda je sve u poljoprivredi, jer donosi i kvalitet i kvantitet, naglasio je Nedimović.

Hidrosistem "Mačva" će obezbediti navodnjavanje na ukupno oko 26.000 hektara zemljišta, od čega će "CS N6" biti za navodnjavanje 10.900 hektara.

Pripremni radovi su počeli 6. juna u blizni Bogatića, a rok za završetak radova je dve godine. Projekat "CS N6" se finansira iz Fonda za razvoj Abu Dabija u vrednosti od 4,1 milion evra. U okviru tog podsistema biće napravljeno 17 crpnih stanica i dve ustave. Radove izvodi konzorcijum domaćih firmi na čelu sa šabačkom firmom Mašinkop.

Predviđena je izgradnja 17 crnih stanica sa ugradnjom mašinske opreme, pumpi i elektro-motornih pogona sa sa bezbednosnim sistemom, rekonstrukcijom kanalske mreže za dovođenje vode iz reke Save.

Posle 30 godina su počeli radovi na izgradnji 12 velikih sistema za navodnjavanje u okviru projekta "Razvoj sistema za navodnjavanje - prva faza", koji će obezbediti 48.000 hektara poljoprivrednog zemljišta pod navodnjavanjem, a ukupna vrednost radova na svih 12 projekata je 15,1 milion evra.

U Vojvodini su prošle godine započeti radovi na 11 projekata: dvonamenskim sistemima Rečej, Međa, Itebej, Jankov most 1 i 2, zatim na izgradnji crpnih stanica Jegrička, Pesir i Kaloča, kao i na podsistemima Nova Crnja - Žitište, Tisa - Palić, Kikinda - CS Mokrinska 2 i Mali Iđoš.

Radovi na svih 11 projekata u Vojvodini biće završeni u 2018. godini, dok će radovi na prvom delu sistema "Mačva" biti gotovi u junu 2020.

Saradnja u oblasti vodoprivrede između Srbije i Ujedinjeniih Arapskih Emirata realizuje se kroz Ugovor o zajmu koji je stupio na snagu 24. jula 2014. godine, a cilj tog projekta je da se omogći stabilnost prinosa u ratarstvu, povrtarstvu i voćarstvu bez obzira na nepovoljne klimatske uticaje u periodu velikih suša i poplava, kao i da se obezbedi znatno povećanje obima poljoprivredne proizvodnje i konkurentnosti naših proizvoda na svetskom tržištu.

U Srbiji se trenutno pod sistemima za navodnjavanje nalazi od dva do tri odsto obradivih površina, a cilj je da se u narednom periodu dostigne šest ili sedam odsto.

#Branislav Nedimović

'