AKTUELNO

Najveći deo BDP, čak 70 odsto, čini blast usluga, pa bi tome trebalo prilagoditi i sistem obrazovanja.

Najbrži način izlaska iz siromaštva jednog društva i države jeste kroz kvalitetno obrazovanje, poručeno je u debati "Politika obrazovanja za novu razvojnu agendu Srbije“.

Predsednica Ekonomsko-poslovnog foruma Evropskog pokreta u Srbiji Gordana Lazarević je rekla da bi Srbija mogla da se ugleda na EU koja je u poslednjoj strategiji navela da će proizvoditi obrazovane radnike, jer jeftina radna snaga neće moći da nosi teret sve starijeg evropskog stanovništva.

- Podaci iz Evropske unije pokazuju da 83 odsto onih koji završe visoke škole odmah pronalazi posao, u odnosu na 73 odsto onih sa nekom stručnom spremom - navela je Gordana Lazarević.

Foto: Pixabay.com

Ana Stojanović iz Privredne komore Srbije je podsetila na inicijativu srpske Vlade o uvođenju dualnog obrazovanja u školama koja bi trebalo da pomogne u smanjivanju nezaposlenosti mladih. Prema njenim rečima, u Srbiji se po tom sistemu školuje oko 1.000 đaka, koji bi trebalo da nađu posao u industrijskim granama kojima nedostaje kvalifikovanih kadrova.

Direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić nije optimista, posebno kada je reč o državnim školama, za koje veruje da će pohađati samo siromašna deca. Kako je upozorio, privatne škole će državnog sistema "izvlačiti ono malo preostalih dobrih nastavnika" i time sniziti kvalitet predavanja.

- U budućnosti će se dogoditi nešto što već vidimo u drugim zemljama: ekspanziju provatnih škola. Među njima će biti onih koje će želeti da ponude kvalitet onima koji mogu i žele da plate, ali i druge koje će nuditi nekvalitet i površnost za one kojima će biti važan samo "papir" - rekao je Majić.

Prema njegovim rečima, ni EU još nije uspela da uskladi svoje školstvo sa tehnološkim promenama na pravi način i da bi možda trebalo da se ugledamo na zemlje Azije.

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja  je ukazao na "doživotno učenje" koje je standard u razvijenom zemljama, ali i na ulaganje u obrazovanje za "buduću tehnologju i znanja" što već čine Japan i Kina.

S. P.

#EU

#Srbija

#škola

'