AKTUELNO

Teolog i poverenik manastira Hilandar Miloš Stojković, povodom toga što je manastir Hilandar u jednom trenutku bio odsečen od sveta rekao je da to nije neuobičajeno kada su u pitanju obilne padavine u Grčkoj.

- Kao teolog i dobar poznavalac prilika na Svetoj gori, pa i u samom Hilandaru kažem da to nije ništa neuobičajeno. Na jednoj fejsbuk stranici su prijatelji Hilandara objavili fotografije, a pošto smo svi mi pravoslavni Srbi vezani dušom i srcem za žilu kucavicu srpskog naroda, manastir Hilandar, onda smo se zabrinuli - kazao je Stojković.

On dodaje da je činjenica da na čitavoj Svetoj gori, a ne samo na Hilandaru, kada budu kiše, putevi budu otežani jer su oni makadamski.

Foto: Printscreen

- Putevi su makadamski, nema asfalta i oni se redovno nasipaju, međutim, kada dođe do nevremena, ti putevi se bukvalno unište, do ponovnog nasipanja. Da bi se to uredilo nevreme mora malo da se smiri. Činjenica je da se u ovom periodu, usred sezone, desetak godina to nije dešavalo, pa je to bilo iznenađujuće - objašnjava Stojković.

Kako ističe, monasi su dobro, Vidovdan je obeležen, a pristup malo otežan.

Foto: TvPink Printscreen

- Bogu hvala, nikakva posebna šteta nije doneta. Juče su poklonici dolazili, Vidovdan je proslavljen normalno. Na čitavoj Svetoj gori brodovi su saobraćali normalno - rekao je Stojković.

On dodaje da su posebno oktobar i novembar periodi kada su kiše prisutne u Grčkoj, pogotovo na Svetoj gori.

- Čak se svim poklonicima kaže, kada im se da blagoslov za dolazak, napomene se da je moguće kišovito vreme i da nema brodova - kazao je Stojković.

#Grčka

#Hilandar

#Nevreme

'