AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kazao je danas da je grad spreman za najavljene padavine i apelovao na sugrađane da slušaju uputstva Štaba za vanredne situacije.

- Sutra ujutro će biti održana sednica gradskog Štaba za vanredne situacije, a mi smo već danas imali sastanke sa gradskim preduzećima i dali nalog da se uđe u stanje pripravnosti. U Zemunu se očekuje žuti meteoalarm, na teritoriji centra narandžasti, a u rubnim delovima crveni meteoalarm. Procene RHMZ-a su da će pasti oko 25 litara po kvadratnom metru što je manje nego proteklog vikenda, ali ni to nije malo, ami smo potpuno spremni - rekao je Vesić.

U nekim delovima grada očekuju se zaista velike padavine i, kako kaže, vec su preventivno pomerili mehanizaciju. Kad je reč o radovima na gradskim saobraćajnicama tokom letnje sezone, Vesić je najavio radove na mnogo lokacija.

- Mi krećemo 10. jula rekonstrukcijom Svetogorske, od Takovske do Kondine, nastavljamo Takovskom, od 27. marta do Jaše Prodanovića gde će radovi trajati do 3. septembra. Rekonstrukciju ulice Kneginje Zorke, od Bulevara kralja Aleksandra do Makenzijeve započinjemo 20. jula, a do 1. septembra završićemo Bulevar oslobođenja - rekao je Vesić.

Tender za Karađorđevu najavio je za 11. jul i očekuje se da ti radovi počnu tokom avgusta, a oni će obuhvatiti kompletnu rekonstrukciju od Brankovog mosta do Beogradske tvrđave, uključujući i kej.

- Kreće rekonstrukcija Trga republike, izabran je izvođač i sutra dodeljujemo ugovor, do 15 jula će biti izdata građevinska dozvola, tako da radove očekujem u prvoj nedelji avgusta i oni će trajati 420 dana. Saobraćaj neće biti sve vreme zatvaran jer će veliki deo radova na Trgu republike biti usmeren na pešačke zone -  rekao je Vesić.

Objasnio je da će radovi na Trgu republike biti kontrolisani tako što će sam izvođač na zahtev grada postaviti kamere kako bi i građani mogli da prate tempo radova.

Inače, izvođač na Slaviji dobio je rok do prve nedelje avgusta da završi sve radove, naveo je i dodao: "Nadam se da će sve biti urađeno, inače sledi aktiviranje drugih prava koje nam daje ugovor. Izvođač je za dobro izvršenje posla dao bankarsku garanciju tako da Grad Beograd ima od čega da se naplati i sve ove popravke se rade o trošku izvođača, ne grada. U međuvremenu smo obezbedili novac Sekretarijatu za investicije da se uradi donji deo Slavije, deo sa lokalima gde će biti Turistička organizacija Beograda", kazao je zamenik gradonačelnika.

#Goran Vesić

'