AKTUELNO

U požarima koji su zahvatili oblasti oko Atine život je, prema najnovijim informacijama, izgubilo 79 osoba, a spasilačke ekipe nastavile su pretragu spaljenih kuća i automobila u potrazi za onima koji se vode kao nestali. Za TV Pink ambasador Srbije u Grčkoj potvrdio je da među žrtvama nema Srba, te da srpski turisti koji su trenutno u Grčkoj, nisu ugroženi.

Dušan Spasojević, ambasador Srbije u Grčkoj kaže da je ambasada u stalnom kontaktu sa policijom i nadležnima u Grčkoj. U velikoj katastrofi sreća u nesreći je, kaže, da među stradalima, povređenima i nestalima nema državljana Srbije.

I dalje se broje žrtve, traga se za nestalima. Pretpostavlja se da će se broj žrtava povećati. Najvažnije je da naši turisti nisu bili u ovim prigradskim naseljima Atine, niti grupno, niti individualno. Održavamo kontakt sa turističkim agencijama i vodičima, nema panike među turistima i svi su svesni tragedije - kaže Spasojević za "Novo jutro".

Državljana Srbije, kaže, ima u Atini, ali stradaju naselja koja su u blizini šuma. Vetar je, kaže, najveći neprijatelj vatrogascima.

Foto: TV Pink

- Mnogi su stradali upravo tokom evakuacije - kaže ambasador.

Stručnjaci su, kaže, veoma oprezni u analizama i očekuju se rezultati istrage. Najvažnije je, ističe, lokalizovati požare.

Aleksandrar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija kaže da u širem centru Atine nema turističkih grupa i među povređenima i nestalima inače je mali broj turista.

Foto: TV Pink

Najbliži Srpski turisti su oni koji odsedaju na Peloponezu i oni nisu ugroženi požarima. Sam centar i širi centar Atine je, podvlači, bezbedan.

- Ljudi su zabrinuti kada su ovakve katastrofe u pitanju. Nismo imali zahteve za otkazivanje putovanja, a ove stvari su nepredvidive. Nadamo se da će se sa ovim završiti i da više neče biti poplava i požara - kaže Seničić za "Novo jutro".

Milan Stevančević, stručnjak iz oblasti elektromagnetnih polja, kaže da su se svi požari u proteklih deset godina javili nakon erupcija na suncu. Sama činjenica da je u jednom danu nastalo 47 požara pokazuje da je izvor plamena univerzalni, kaže stručnjak.

Foto: TV Pink

Vlada Plemić, pomoćnik Uprave vatrogasno spasilačke jedinice kaže da je vetar u ovim situacijama najveći protivnik i da se požar kretao u nepravilnim pravcima što je otežavalo njegovo gašenje.

Foto: TV Pink

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Grčka

#Požar

#ambasador

'