AKTUELNO

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da je više od 200 miliona dinara uloženo u unapredjenje opreme i softvera u privrednim sudovima, što utiče na privlačenje investitora i rangiranje Srbije na Duing biznis listi.

Kuburović je na 26. Savetovanju privrednih sudova na Zlatiboru kazala da se postoji elektronska razmena podataka s Agencijom za privredne registre, MUP-om, matičnim knjigama, ali se radi na povezivanju s Narodnom bankom i Republičkim geodetskim zavodom, saopštilo je Ministratsvo pravde.

- Radi se na unapredjenju Pravosudnog informacionog sistema koji omogućava elektronsku razmenu podataka svih sudova sa nadležnim institucijama, koje raspolažu podacima neophodnim za vođenje sudskih postupaka - rekla je Kuburović.

Predsednica Privrednog apelacionog suda Jasminka Obućina navela je da privredni sudovi veliku pažnju posvećuju rešavanju starih predmeta, kao i da su pokazali veliku ažurnost pri savladavanju novoprimnjenih predmeta.

- Iako smo zadovoljni postignutim rezultatima, smatram da to nije dovoljno i da moramo da uložimo još veće napore kako bi pravosudje postalo efikasnije, a privredni sudovi još bolji u radu - rekla je Obućina.

Savetovanje privrednih sudova održava se na Zlatiboru do petka, 7. septembra, a učestvuju predstavnici Ministarstva pravde, Vrhovnog kasacionog suda, sudije Ustavnog suda, Privrednog apelacionog suda i 16 privrednih sudova Srbije.

#Nela Kuburović

#Sud

'