AKTUELNO

Intoniranjem himne "Bože pravde" i tradicionalnim bacanjem šapki u vazduh danas je ispred Doma Narodne skupštine završena promocija najmlađih oficira Vojske Srbije.

Prisutnima su se obratili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i načelnik Vojne akademije Miroslav Talijan i jedna od najboljih među kadetima Vojne akademije Maša Ilić.

Nakon ceremonije, predsednik Srbije je ušao u zgradu Skupštine, gde se u holu slikao sa najboljim kadetima.

Sa njima su se fotografisali i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Genaralštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Foto: Tanjug

Prethodno je Vučić na svečanosti poručio da su budući oficiri odlučili da služe otadžbini i da svojim znanjem, veštinom i snagom svog morala i rodoljublja štite nezavisnost i slobodu Srbije.

- Od čuvanja svoje zemlje nema važnijeg zadatka. Vi sledite putokaze naših velikana, koji su, kroz burna istorijska vremena sa barjakom slobode, predvodili sprsku vojsku, ne pitajući kolika je snaga neprijatelja, jer su znali da ne može biti veća od njihove ljubavi prema slobodi i srpskoj otadžbini - rekao je Vučić na svečanosti ispred Doma Narodne skupštine.

Vučić je poručio da su danas roditelji, braća i sestre najmlađih oficira veoma ponosni na njih.

- Vojna akademija je tokom 168 godina svog postojanja bila stub i tvrđava nepokolobljive i nesalomive odbrane Srbije. U njoj su školovane brojne generacije oficira - rekao je predsednik.

Obratio se i načelnik Vojne akademije Miroslav Talijan, koji je rekao da je ova generacija mladih oficira uspela da valorizuje i unapredi sve svoje vrednosti i kvalitete koje je ponela iz kuće i sa prethodnog školovanja.

Foto: Tanjug

Kako je dodao, na Univerzitet odbrane došsli su jako dobri, a sa njega izlaze još bolji.

- Od danas od vas zavisi da li ćete u životu i radu kao oficiri, ljudi, roditelji i u svojim drugim ulogama koje su pred vama biti izvrsni. Sa punim poverenjem u vas, sa željom i nadom da će vas sreća pratiti i Bog pomagati - rekao je Talijan.

U ime svih prisutnih na svečanom skupu ispred Narodne skupštine, poželeo je "srećan put u jedinice vojske" sa porukom: "ispisujte na novim stranicama vaših života dela za nezaborav".

Maša Ilić, jedna od najboljih među kadetima 139. klase Vojne akademije čiji je opšti uspeh tokom studija 9,81, poručila je budućim oficirima da veruju u sebe, jer jedino tako mogu da se izbore sa preprekama koje stoje na putu ka uspehu.

Foto: Tanjug

- Budite hrabri, pošteni i nesebični jer, prema rečima Jovana Dučića, 'čovek koji nije hrabar ne može biti ni pošten jer su za poštenje potrebne žrtve kakve kukavica ne može da podnese'- istakla je Ilićeva.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici državnog vrha, vojnog rukovodstva, gosti iz zemlje i inostranstva, kao i rodbina, prijatelji i građani. Prisutni su bili i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar za rad Zoran Djorđević, ministarka pravde Nela Kuburović....

Okupljeni su imali priliku da uživaju u bogatom programu čiji je deo, između ostalog, bio i nastup Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i Reprezentativnog orkestra Garde.

Oni su, takođe, posle dugo vremena, mogli da vide nadletanje tri "miga 29" koji će, kako je ranije rekao Vulin, po naređenju i na inicijativu vrhovnog komandanta VS Aleksandra Vučića nositi imena naših pilota.

Foto: Tanjug

U prve oficirske činove promovisano je ukupno 131 kadet i kadetkinja Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA. Najboljima u rangu uručene su oficirske sablje, najuspešnijim kadetima po vidovima i službama pištolji sa posvetom, a najboljim kadetima Medicinskog fakulteta dodeljeni su paradni bodeži.

Ove godine Vojnu akademiju završilo je 102 kadeta i kadetkinja 139. klase Vojne akademije, među kojima su dvojica kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i jedan iz MUP-a Republike Srpske.

Medicinski fakultet VMA završilo je 29 mladića i devojaka 4. klase Medicinskog fakulteta VMA.

#Vojska

'