AKTUELNO

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević i član Gradskog veća Dragomir Petronijević ugostili su danas u Starom dvoru privredno-političu delegaciju grada Šenžena.

Nikodijević je istakao da je između ostalog razgovarano o velikim infrastrukturnim projektima u Beogradu, u kojima bi iskustva velikih kineskih kompanija bila dragocena. Sastanku je prisustvovao i vršilac dužnosti sekretara za upravu Nikola Prelević.

Predsednik gradske Skupštine je izrazio veliko zadovoljstvo zbog dolaska delegacije Šenžena i rekao da gosti dolaze iz grada koji predstavlja veliko saobraćajno čvorište.

- Šenžen je veliko saobraćajno čvorište kada je u pitanju železnički, brodski i avio-saobraćaj i njihova tehnologija upravljanja saobraćajem se nalazi na izuzetno visokom nivou. Kinezi imaju veliko iskustvo, ali i kompanije koje se bave ovom vrstom posla van granica svoje zemlje. Po pitanju saobraćajne logistike Šenžen je na prvom mestu u Kini, a nama je izuzetno drago što imamo priliku da razmenimo iskustva -rekao je Nikodijević.

Petronijević je ocenio da je promocija grada Beograda na kineskom tržištu i dalje u toku. Sa delegacijom Šenžena najviše je bilo razgovora na temu saobraćajne logistike, naveo je Petronijević.

Turizam je i dalje najbrže rastuća privredna grana u Beogradu, pa je tako prošle godine u Beogradu registrovano nešto manje od 2.200.000 noćenja.

- Želimo da povećamo te brojke, ozbiljno radimo na tome i u ovoj godini jer su nam turisti iz Kine veoma važni. U svemu tome nam mnogo pomažu odlični odnosi dbe zemlje, koje su izgradili pre svega predsednici Aleksandar Vučić i Si Đinping - rekao je Petronijević.

Trudimo se da što bolje predstavimo Beograd, a novu priliku za to na kineskom tržištu imaćemo uskoro za vreme manifestacije 'Dani Beograda u Pekingu'.

Kinesku delegaciju predvodili su potpredsednik oblasti Šenžen Vang Vei i zamenik generealnog sekretara Šenžena Huang Menžen.

#Nikola Nikodijević

'