AKTUELNO

Radovi na Trgu Republike nisu pri kraju, u toku je zamena instalacija, a po završetku radova, to će biti pravi centralni gradski trg, izjavio je jutros zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Biće uklonjene žardinjere, biće klupa, novih stabala, zona umirujućeg saobraćaja, ostaće prolaz za saobraćaj, ali s kockom, gde će se ići brzinom od 10 kilometara na čas. Rekonstruisaće se potez do Doma omladine, do Albanije, Makedonska ulica, Kolarčeva, Vasina do kraja Narodnog muzeja, to će biti pravi centralni gradski trg - rekao je Vesić.

Kako je kazao, deo trga biće prekriven staklom kako bi svako mogao da vidi kako je nekada izgledao.

- Pre dve nedelje pronašli smo drvene kocke sa kraja 19. veka koje su se nalazile na trgu. Deo trga biće pokriven staklom da bi se videlo kako je nekada izgledao, deo će biti korišćen za rekonstrukciju, a treći deo će otići u Narodni muzej da se sačuva - rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika rekao je i da su juče početi pripremni radovi i na Topličinom vencu, čija će rekonstrukcija biti izvedena u dve faze.

- Prvenstveno će biti rekonstruisane ulice oko Topličinog venca. Na proleće ćemo uraditi park Vojvode Vuka u kojem će biti postavljena skulptura Olge Jevrić. Okolina, deo Vuka Karadžića do Pop Lukine i Topličinog venca, postaje pešačka zona. Time ostvarujemo pešački kontakt -  kazao je Vesić.

On je istakao da će rekonstrukcijom tog područja svako moći da se od Knez Mihajlove, Obilićevog venca, Vuka Karadžića, Topličinog venca, Kosančićevog venca peške spusti u Karađorđevu ulicu, čime se ostvaruje fizički kontakt ljudi s rekom.

#Goran Vesić

'