AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da će se dečija bolnica "Tiršova 2", čija se izgradnja očekuje do kraja 2022, biti na kraju Deligradske ulice i da će imati oko 30.000 kvadrata i najmoderniju opremu.

- Ideja o 'Tiršovoj 2' započeta je još pre četiri godine i na njenoj realizaciji radili su zajednički predsednik Aleksandar Vučić, ministar (zdravlja) Zlatibor Lončar, Vlada Srbije, lekari i osoblje iz Tiršove, i danas je trenutak kada smo veoma blizu realizaciji ovog projekta - rekao je Radojičić.

On je naveo da je u ovom trenutku pri kraju je tender za studiju izvodljivosti kroz koju će se tačno definisati šta je potrebno i kolika je zahtevana površina.

- Prvom analizom, koja je uvod u studiju izvodljivosti, procenjeno je da nam je potrebno 30.000 kvadrata, lokacija je u Deligradskoj ulici i u ovom trenutku radi se na rešavanju imovinsko-pravnih odnosa. Sve ide po planu i nadam se da ćemo u rekordnom roku realizovati taj projekat - istakao je gradonačelnik.

On je istakao da će nova bolnica doneti i novi koncept lečenja dece, jer je standard i u svim razvijenim zemljama da deca ostanu što kraće u bolnici.

- Cilj je da deca provode vreme u bolnici kao da su u igraonici, a da za sve to vreme primaju terapiju. To naravno važi za one pacijente koji tako mogu da budu lečeni, a za najteže pacijente postojaće najmoderniji koncepti lečenja kroz najsavremenije operacione sale, intenzivne nege i i odeljenja s vrhunskom medicinskom opremom - kazao je Radojičić.

Govoreći o kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti Beograđana, on je podsetio da su domovi zdravlja u nadležnosti Grada Beograda.

- To je oblast u kojoj zajedno rade grad i Ministarstvo zdravlja i gde zajedno pokušavamo da napravimo najbolje stvari. Beograđani žele unapređenje rada, a za mene je najvažnije da pacijenti što manje čekaju. Oni koji su zakazani ne smeju dugo da čekaju i za to imamo potrebne pilot projekte. Ministar zdravlja takođe insistira na optimalnom korišćenju kadrova i nastoji da se tamo gde fale zdravstveni radnici zaposle novi. Na ta dva načina verujem se nadam da ćemo unaprediti sistem i unaprediti zdravstvenu zaštitu - rekao je Radojičić.

#Tiršova

'