AKTUELNO

Ukoliko ste u bliskom kontaktu sa zaraženim u opasnosti ste da i vi obolite.

Ministarstvo zdravlja u Srbiji naložilo je mere pojačanog nadzora na graničnim prelazima naše zemlje usled pojave prvih slučajeva takozvanih "majmunskih boginja" (Monkeypox) u zemljama zapadne Evrope.

"Majmunske boginje" su retka virusna zoonotska bolest koja se javlja uglavnom u centralnoj i zapadnoj Africi, a slučajevi oboljenja od ove bolesti, za koje trenutno ne postoji vakcina, do sada su potvrđeni u Velikoj Britaniji. Virusom su zaraženi putnici koji su u ove zemlje došli iz Nigerije.

Virus na čoveka prenose različite životinjske vrste u Africi, konzumiranjem mesa ili kontaktom.

Prenos sa čoveka na čoveka je redak, ali ne i nemoguć, usled bliskog kontakta sa kožnim lezijama zaražene osobe, ili velikih respiratornih kapljica tokom dužeg kontakta lice u lice.

Virus dovodi do uvećanja limfnih čvorova i opšte malaksalosti, a dva do tri dana kasnije javljaju se promene na koži u vidu izdignutih boginja ispunjenih tečnošću, a takozvanih plikova može da bude od nekoliko, do više hiljada.

Prve promene se najčešće javljaju na licu, a zatim se šire po celom telu, s tim što najviše napadaju dlanove i stopala. Promene prolaze kroz nekoliko faza, a na kraju se stvaraju kraste koje se ljuspaju i otpadaju. Čitav tok bolesti traje od dve do četiri nedelje.

Ministarstvo zdravlja, Instituti za javno zdravlje, Sanitarna inspekcija i druge zdravstvene ustanove i organi u Srbiji, sprovešće sve neophodne mere nadzora i prevencije u cilju sprečavanja pojave ovog oboljenja u našoj zemlji, navedeno je u saopštenju Ministarstva koje je formiralo i posebnu Radnu grupu za praćenje i kontrolu ovog oboljenja.

- Formirana je posebna Radna grupa za praćenje i kontrolu majmunskih boginja, a srpsko Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje Batut, Sanitarna inspekcija i druge zdravstvene ustanove sprovešće sve neophodne mere nadzora i prevencije s ciljem sprečavanja pojave ovog obolenja u Srbiji - navedeno je u saopštenju.

#Boginje

#Srbija

'