AKTUELNO

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je od 2014. do 2018. godine u zdravstvo, objekte i opremu uloženo 176 miliona evra, a od 2008. do 2012. godine 46 miliona evra.

- Od 2008. do 2012. godine uloženo je 46 miliona evra, molim vas, neka izađe neko, neka demantuje ovo. Uporedite 176 miliona evra sa 46 miliona evra. To je rezultat Aleksandra Vučića i tima koji radi sa njim. Ovo nije moglo da padne sa neba i ovde se nije kralo - istakao je Lončar.

Lončar je rekao da je od 2008. do 2012. godine iz Srbije ukupno poslato 506 pacijenata na lečenje u inostranstvo, a da je u poslednje tri i po godine na lečenje otišlo 1.975 mališana.

Lončar: Država radi sve što može da spreči pojavu majmunskih boginja u Srbiji

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je povodom majmunskih boginja rekao da su mere pojačanog nadzora naša obaveza i dužnost.- Formirana je komisija da pokušamo to da sprečimo i povedemo računa o ljudima iz mesta gde one postoje, to je Nigerija, a povećava se i broj slučajeva u Engleskoj - izjavio je Lončar.Kako dodaje, imamo spremne ekipe i to su mere koje propisuje Svetska zdravstvena organizacija.- Molim vas za razumevanje, to je zbog zdravlja nacije, to moramo da kontrolišemo, da sutra ne bude kasno - kazao je Lončar.

- Za poslednje tri i po godine iz fonda Republičkog zdravstvenog osiguranja i budžetskog fonda koji postoji 1.975 mališana je otišlo na lečenje. Dali smo dva i po puta više novca nego što je to bio slučaj ranije. To su brojevi i to su činjenice koje postoje, lako dokazive - kazao je Lončar i dodao da je trebalo više raditi na promociji pomenutog fonda, kao i da od ponedeljka počinje da radi kol centar.

Foto: TvPink Printscreen

- Kada dođete u tu situaciju, javite se na taj kol centar, koji će biti u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje. Od tog momenta ti ljudi će uraditi šta je potrebno, pozvati lekara koji zna sve o tom detetu, da ne maltretiramo roditelje, da skupimo sve informacije i da donesemo strategiju kako je najbolje pomoći - izjavio je Lončar.

Lončar je istakao da je vlada dala dva aviona koja su u svakom momentu spremna i koji već uveliko prevoze decu.

- Jedan je manji avion u koji može da se uđe direktno sa nosilima, a drugi je veći koji ima 14 mesta - rekao je Lončar.

Foto: Tanjug

Lončar: Heliodrom u KC Niš biće završen do kraja oktobra

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će heliodrom u KC Niš biti završen do kraja oktobra.- Završen je proces nabavke, zahvaljujem civilnom vazduhoplovstvu koje je dalo novac za to, i ne samo za to, i za Klinički centar Srbije i za najbolji sanitet koji je uzet. Tamo će biti heliodrom, parking... Prvi put će KC Niš imati izdvojen ambulantni deo - izjavio je Lončar.On dodaje da ljudima ostaje da rade i podignu nivo usluga jer se to sada od njih očekuje.- Dobili su ono što mnogi sanjaju i sada treba da rade - kazao je Lončar.

Ministar zdravlja je rekao da farmaceutske kompanije ne bacaju pare na to što im neko obećava da će završavati neke stvari u Ministarstvu zdravlja ili Agenciji za lekove, jer se to neće desiti.

- Nemojte da vam obećavaju, neće vam ništa završiti - izjavio je Lončar.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Zdravlje

#Zlatibor Lončar

'