AKTUELNO

Na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda na Novom groblju danas je održana centralna državna ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Vladu Srbije je na centralnoj ceremiji predvodio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji je rekao da obeležavanjem 100-godišnjice od potpisivanja primirja Srbija želi da iskaže najdublje poštovanje vojnim i civilnim žrtvama koji su izgubili život za mir i slobodu.

On je kazao da na godišnjicu podsećaju ne samo herojski podvizi nego i to da je visoka cena koju su preci platili da bi osvojili slobodu za sebe i svoju zemlju.

Stefanović je kazao da je Srbija Dan primirja pre sto godina dočekala ovenčana ogromnom slavom, ali i velikim gubicima.

Foto: Tanjug

O hrabrosti i pravdodljubivosti srpskih vojnika najbolje su govorili njihovi savremenici, rekao je Stefanović i podsetio na navode američkog ministra u vreme Prvog svetskog rata Roberta Desinga koji je zadivljen junaštom srpskih vojnika kazao da će najslavniji odeljak u istoriji Prvog svetskog rata nositi naziv Srbija.

Ministar je istakao da je istorija zabeležila herojstvo, ali i ogromna stradanja i nesagledive posledice i da je procenjen gubitak izmedju 1,1 milion i 1,3 miliona, što je bilo više od polovine vojno sposobnih muškaraca, a da je zemlja ostala materijalno razorena.

- Nije čudo što je Natalijina ramonda izabrana kao obeležje, jer njena glavna karakteristika je da i kada se potpuno osuši da može ponovo da se oporavi, kada se zalije. Zbog izdrzljivosti danas ga neretko zovu i cvet feniks. I Srbija se poput njega oporavila posle Prvog svetskog rata, kao i posle brojnih drugih stradanja koja su kasnije usledila - ukazao je Stefanović.

On je istakao da Vlada Srbija danas ne želi da obnavlja i ponovo iznova gradi, već da želi u miru da napreduje i gradi budućnost za potomke.

Foto: Tanjug

- Osećam potrebu da ukažem na neophodost racionalnog poimanje istorije i celoviti pogled na našu prošlost koja je pobedama obeležen, ali i stradanjima, ali i na potrebu posvećenost miru. Kao što je pre sto godina dala nemriljivu žrtvu da bi pobedili zlo u Prvom svetskom ratu. Srbija danas preduzima ogromne napore da bude garant stabilnost. I danas želimo da budemo odgovorno društvo i jačamo svoje pozicije u porodici evropskog naroda - rekao je Stefanović.

Cveće su na Spomen kosturnicu danas položili ministar Nenad Popović, princ Aleksandar Karadjordjević, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i predstavnici diplomatskog kora, medju kojima i ambasador Rusije Aleksandar Češpurin, ambasador Nemačke Tomas Šib, šef delegacije EU Sem Fabrici, ambasador Velike Britanije Denis Kif i drugi.

#Nebojša Stefanović

#Spomenik

'