AKTUELNO

Sagovornici Televizije Pink saglasni su da bi obuka za upotrebu vatrenog oružja morala biti ozbiljnija, kao i da je za izazivanje opšte opasnosti nepravilnim ili nestručnim rukovanjem vatrenim oružjem potrebno izricati rigoroznije kazne.

Novinar TV Pink Mladen Mijatović je gostujući u emisiji “Novo jutro” istakao da statistika govori da smo u poslednje dve ili tri godine bezbedniji nego ranije.

Mijatović je ukazao da, ipak, veliki broj građana Srbije nesavesno i nestručno rukuje vatrenim oružjem, znajući ili neznajući da na taj način izazivaju sudbinu i rizikuju ljudske živote.

Foto: RTV Pink

On je ukazao da su u poslednja dva slučaja neadekvatne upotrebe oružja povređene četiri osobe, među kojima dvoje dece.

Predsednik Skupštine Nacionalne asocijacije za oružje Srbije Petar Pantić smatra da zakon može da pobedi običaje, samo ako se striktno primenjuje.

- Imamo četiri nesrećna slučaja. U sva četiri je reč o ljudima koji su bili u leganom posedu oružja, prošli su obuku, tri imaju i lovačke ispite i svi su napravili greške. To je, po zakonu, krivično delo. Potrebno je sprovesti mnogo bolju obuku - ističe Pantić.

Foto: RTV Pink

On smatra da 20 sati, koliko je predviđeno, nije dovoljno za obuku, ali da nije dovoljno ni 10-ak metaka.

Pantić podseća da je lovište po zakonu 200 metera od naseljenog mesta.

- U slučaj kada je pogođena beba, čovek koji je pucao nije znao osnovna pravila ni balistike ni lova - dodao je on i rekao da je obuka u većini klubova sporedna stvar i služi samo kako bi moglo da se nabavi oružje, ili da se preregistruje.

Savetnik za istrage i bezbednost Stevan Đokić kaže da je ranije zatvraženo de se propiše revizija obuke na određni broj godina.

Foto: RTV Pink

- Potrebne su rigorozne kazne, odnosno da sudstvo izriče najviše kazne - rekao je Đokić i dodao da je najviša kazna ukoliko, ukoliko dođe do incidenta iz nehata, tri godine, a često može proći za uslovnom kaznom.

#oružje

'