AKTUELNO

Tucindan je narodni praznik koji uvek pada 5. januara.

Na Tucindan, po narodnom verovanju, decu ne valja tući, jer će cele godine biti nevaljala i bolovaće od čireva.

Prema rečima etnologa Dragomira Antonića, na ovaj dan, kolje se ritualno svinja određena za pečenicu. Već samo odabiranje i pripremanje svinje određene za pečenicu pokazuje da od nje, po narodnom verovanju, zavisi sreća i blagostanje kuće koja je kolje.

-Prase za pečenicu nameni se znatno ranije i pothranjuje se odvojeno od ostale prasadi. Prase odrđeno za pečenicu mora biti bez ikakvih telesnih mana ili belega - rekao je Antonić za portal Pink.rs.

-Tako odabrano prase se odvoji u zaseban obor i hrani kukuruzom i kuvanim mekinjama. Pečenica se ubija do podne, dok dan napreduje, a na mesto gde će je ubiti položi se slama. Pečenica se u većini slučajeva kolje nožem, a negde se pak ubija tako što se na pečenicu stavi krupica soli i onda udarcem sekirom ubije - objasnio je Antonić.

Time je, po narodnom verovanju, onaj ko je ubio pečenicu skinuo odgovornost sa sebe i prenosi je na so, jer ona ima izrazitu demonsku snagu.

U svakom slučaju, pažljiv odnos prema odabiru pečenice i njeno ritualno ubijanje svedoče o velikom značaju koje ona zauzima u božićnim običajima. Momenat kad je pečenica ispečena i skinuta sa ražnja oglašavala se pucnjem iz puške, dodao je on.

Č.Nikolić

#Božić

#Praznik

#Tucindan

'