AKTUELNO

Narodno pozorište sutra proslavlja 150 godina postojanja svečanom akademijom koja počinje u 19 i 30 na Velikoj sceni našeg naznačajnijeg nacionalnog teatra, a besplatne ulaznice za publiku nalaze se na biletarnici pozorišta, saopštili su iz Narodnog pozorišta.

Proslava vrednog jubileja u Narodnom pozorištu odigraće se u senci jednomesečne krize koja je razrešena ostavkom upravnika NP Dejana Savića.

Na njegovo mesto, kao vršioca dužnosti, Vlada Srbije postavila je pozorišnu rediteljku i profesorku FDU Ivanu Vujić.

Inačce, članovi Sindikata Drame narodnog pozorišta (SINGLUS) najavili su štrajk za 22. novembar ukoliko do tada ne dođe do promena, odnosno ukoliko Savić ne podnese ostavku ili ne bude smenjen.

Foto: Tanjug

To je učinjeno juče na sednici Vlade, na kojoj je jedna od tema bila razrešenje Dejana Savića.

Predsednik Upravnog odbora Aleksandar Gatalica ranije je podneo ostavku.

Razrešenjem događanja u Narodnom pozorištu, omogućeno je i da se 23. i 24. novembar na sceni realizuje zakzano gostovanje ansambla Narodnog pozorišta iz Budimpešte.

Od 1868. godine kada je osnovano pa sve do danas, Narodno pozorište u Beogradu predstavlja jednu od najreprezentativnijih i najznačajnijih kulturnih institucija Srbije.

Koliko je bilo čuveno i van granica Srbije govori i to da su predstave u njemu gledali Sofija Loren, Ričard Barton i Elizabet Tejlor, Kirk Daglas, Iv Montan, Džek Nikolson, Alfred Hičkok…dok je na njegovoj sceni, pored plejade izvanrednih domaćih glumaca, igrao i jedan Lorens Olivije…

#Narodno pozorište

#Rođendan

'