AKTUELNO

Postoje reči u srpskom jeziku koje su prihvaćene u celom svetu i ne postoji zamena za njih.

Mnogima je poznata priča o tome kako je reč vampir jedina srpska reč koja je prihvaćena u celom svetu i ne postoji zamena za nju. Ali, to nije jedina reč koja je srpska, a koristi se u svetu.

Kada govorimo o srbizmima vampir je jedna od njih. Ali, odakle potiče ta reč, ako znamo da je Drakula najpoznatiji vampir, a potiče iz Rumunije.

Foto: Pixabay.com

Vampir

Vampir je mitološka pojava koja je karakteristična za Balkan i Slovene. Međutim, ostalo je ubeleženo da je prvi vampir bio Petar Blagojević, koji se kako su tadašnje austrijske novine pisale da se Petar "povampirio" i nakon toga usmrtio devetoro osoba, među kojima je bio i njegov sin.

Izraz vampir prvi put je zabeležena u jednom izveštaju austrijskog službenika Frombalda o slučaju koji se 1725. godine dogodio u srpskom selu Kisiljevu, objavljen u bečkom časopisu "Bečki dnevnik", pod naslovom "Vampir von Kisilova".

Ovaj slučaj dobio je na misterioznosti kada su austrijske vlasti odlučile da provere ceo slučaj. Tako je u pratnji dva carska službenika otkopan Petrov grob, a tada je zabeleženo da njegovo telo nije ni počelo da se rasada. Ovim je slučaj Petra Blagojevića dobio na misterioznosti, a ta legenda se prenosila decenijama.

Međutim, iako je reč vampir najpoznatiji srbizam u svetu ima ih još nekoliko.

Foto: Tanjug

Paprika

Reč paprika je reč koja se često spominje kao srbizam. Kada je reč o hrani tu je i reč šljivovica koja je tipična samo za Srbe i nacionalno je srpsko piće, te se u svetu koristi kao sliwowitz i slivovitz.

Srbi su jedini narod u svetu koji ima običaj da proslavlja praznik porodice i familije, odnosno slavu. Tako je i reč slava reč koja je opšteprihvaćena u svetu. Reči zadruga, skupština i četnik su reči koje su karakteristične za srpski jezik.

Vila

Tu je i reč vila, takođe iz folklora srpskog naroda.

Kada govorimo o običajima koji su povezani sa etnologijom srpskog naroda tu si i reči kolo i gusle.

Foto: Pixabay.com

#Srbija

#Zanimljivosti

'