AKTUELNO

Manastir Tumane od 14. veka do današnjeg dana svedoči veru mnogobrojnog naroda u velika čuda Svetog Zosima kome je i posvećen.

Manastir u subotu i nedelju, 14. i 15. septembra,  obeležava 630 godina postojanja liturgijama i naučnim skupom.

Vernici će imati priliku da u subotu prisustvuju jutarnjoj liturgiji od 8 sati, zatim naučnom skupu “Isihazam u životu Crvke srpskih i pomorskih zemalja”, a nakon toga u 18 sati održaće se bdenje.

Foto: Promo.

U nedelju će se u 8 sati održati osvećenje novog manastirskog konaka, 8 i 30 Sveta arhijerejska Liturgija, u 11 sati svečana akademija a na kraju za sve goste u 13 sati održaće se svečani ručak.

Manastir gradio Miloš Obilić, ali ga boj na Kosovu sprečio da ga završi

U ovom manastiru se kao najveća svetinja čuvaju mošti svetog Zosima Tumanskog. Manastir je osnovan u dugoj polovini 14. veka, kao zadužbina kosovskog junaka Miloša Obilića.

Loveći gusitm šumama, Miloš nehotice ranjava svetog pustinjaka Zosima. Ponevši ga ka svome dvoru da mu izvida rane, pustinjak umire, a njegove poslednje reči su bile: „Tu me mani i pusti me da umrem“.

U znak pokajanja za nenamerno ubistvo, Miloš Obilić poče da zida crkvu. Došavši do krova, primio je pismo od kneza Lazara u kome ga vladar poziva da tu dokle je stigao ostavi zadužbinu i pođe u boj na Kosovo.

Foto: TvPink Printscreen

Nakon boja na Kosovu i pogibije Obilića narod je odluči oda završi manastir koji je dobio ime Tuman.

Manastir je bio živ i u najteže dane turskoga ropstva, kao mesto na kome je narod dolazio tražeći leka svojim bolestima i neduzima. U njemu su čak i u kasnom srednjem veku prepisivane knjige.

Manastir je na razne načine preživljavao mukotrpnu istoriju kroz koju je sa svojim narodom prolazio. Danas, slavi 630 godina postojanja.

#Manastir

'