AKTUELNO

Na današnji dan, 1998. godine košarkaška reprezentacija SR Jugoslavije postala je svetski šampion.

480. pne - Persijanci pod vodjstvom kralja Kserksa su pobedili u trodnevnoj bici kod Termopila vojsku spartanskog kralja Leonide. Ta pobeda je Kserksu omogućila ;osvajanje Atine.

378 - U bici kod Hadrijanopolja, u kojoj su Goti teško porazili Rimljane, poginuo je istočno-rimski car Valent Flavije, rođen 338. u današnjim Vinkovcima (Cibalae).

1896 - Rodjen je švajcarski psiholog Žan Pijaže, poznat po istraživanjima saznajnih funkcija kod dece. Osnovao je Medjunarodni centar za genetičku epistemologiju ("Dečiji govor i mišljenje", "Uvod u genetičku epistemologiju").

1896 - Nemački inženjer i pronalazač Oto Lilijental (Otto Lilienthal), jedan od pionira avijacije, poginuo je isprobavajući planer dvokrilac koji je konstruisao te godine.

1918 - Rođen je američki filmski režiser Robert Oldrič koji se uspešno oprobao u gotovo svim filmskim žanrovima - od vesterna do psiholoških drama ("Šta se dogodilo s Bebi Džejn?", "Vera Kruz", "Apač", "Dvanaest žigosanih", "Poljubac smrti").

1919 - Rođen je italijanski kompozitor i pisac libreta Ruđero Leonkavalo. Slavu mu je donela opera "Pajaci" čiji uspeh nije postiglo nijedno od njegovih mnogobrojnih kasnijih dela.

1942 - Tokom kampanje "Napustite Indiju" (Quit India) Sveindijskog kongresa, britanske vlasti su u Bombaju uhapsile indijskog nacionalnog vodju Mahatmu Gandija (Gandhi) i njegovih 50 sledbenika. Gandi je u zatvoru 21 dan štrajkovao gladju, a pušten je 1944. pod pritiskom javnosti.

1945 - Amerikanci su, na kraju Drugog svetskog rata, bacili i drugu atomsku bombu koja je razrušila više od polovine japanskog grada Nagasaki. Poginule su 73.000 ljudi, a hiljade umrle narednih godina od radijacije. Japan je kapitulirao 15. avgusta, čime je rat okončan.

1945 - Na trećem zasedanju u Beogradu, Antifašističko veće narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) proglašeno je za privremenu Narodnu skupštinu Demokratske Federativne Jugoslavije.

1962 - Umro je nemački pisac Herman Hese, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1946. Duboko saživljavanje sa savremenim problemima i otpor konvencionalnim društvenim normama učinili su ga šezdesetih godina idolom omladine na Zapadu. Smatra se pretečom i klasikom hipi-kulture ("Demijan", "Stepski vuk", "Sidarta", "Igra staklenih perli", "Narcis i Zlatousti").

1969 - Glumica Šeron Tejt, žena filmskog reditelja Romana Polanskog, i još četiri osobe brutalno su ubijeni u njenoj kući na Beverli Hilsu.

1974 - Potpredsednik SAD Džerald Ford postao je predsednik, pošto je ostavku ;podneo Ričard Nikson, zbog umešanosti u aferu Votergejt.

1975 - Umro je ruski kompozitor Dmitrij Šostakovič, jedan od velikana sovjetske i svetske muzike 20. veka. Njegov opus, pored 15 simfonija, sadrži opere, balete i kamernu muziku.

1992 - U Barseloni su završene 25. Olimpijske igre na kojima je učestvovalo 15.000 sportista iz 172 zemlje. Sportisti SR Jugoslavije, zbog sankcija UN, nisu mogli da učestvuju u ekipnim sportovima, ali su medalje izborili strelci - Jasna Šekarić srebrnu, a Aranka Binder i Stevan Pletikosić bronzanu.

1998 - U sukobu sa indijskom policijom u Kašmiru poginuo je Ali Mohamamad Dar, samoproklamovani zamenik vrhovnog komandanta zabranjene separatističke islamske oružane grupe Hizb-ul-Mudžahedin, koja bi da Kašmir pripoji Pakistanu.

2014 - Pošto je beli policajac u Fergusonu, predgrađu američkog grada Sent Luisa, ubio mladog crnca Majkla Brauna, izbile su višednevne demonstracije uz sukobe s policijom koja je za rasterivanje demonstranata koristila i vojnu opremu.

2015 - Poslanički izbori na Haitiju koji su tokom četiri godine više puta odlagani usled političkih razmirica haićanske izvršne vlasti i opozicije, proteklu su uz nerede.

2017 - Više od 70 mladih migranata, uglavnom iz Somalije i Etiopije, udavilo se kod obale Jemena pošto su krijumčari prisilili više od 120 ljudi da s broda siđu u more.

#Vremeplov

'