AKTUELNO

Otišao još jedan bard srpskog glumišta.

Glumac Dušan Golumbovski, popularni Ozren Soldatović iz serija Srećni ljudi i Bela lađa, lik u kome je Siniša Pavić anticipirao potonje tajkune, preminuo je juče u Beogradu.

Glumu je zavoleo kao dečak, kada je kao desetogodišnjak u Mesnoj zajednici na Crvenom krstu zaigrao u predstavi Sin brkate čete. Odatle je dospeo do dramske grupe čuvenog Bate Miladinovića da bi se desetak godina kasnije na glumačkoj akademiji obreo u klasi sa velikanima, Zoranom Radmilovićem, Petrom Kraljem, Milošem Žutićem i Oliverom Katarinom.

Golumbovski se šezdesetih godina prošlog veka, sa drugim doajenima našeg glumišta, okuplja oko Teatra Nacionalne Drame i drugih grupa nastalih po ideji Eve i Radomira Stevića Rasa, koje prerastaju u svojevrsni politički teatar. Sa Banetom Cvetkovićem, 1967. godine je činio prvi voditeljski par kultne TV emisije Koncert za mladi ludi svet, u kojoj nastaju prvi muzički spotovi domaćih rok grupa. Po odlasku u penziju 2002. godine tumačio je isključivo lik Ozrena Soldatovića, koji je smatrao svojom posebnom obavezom.

Golumbovski je za sobom ostavio suprugu Mirjanu Popović-Golumbovski, istaknutu novinarku i dugogodišnju urednicu u "Novostima" i ćerku Anu, filmskog i TV montažera.

Kremacija posmrtnih ostataka Dušana Golumbovskog biće održana sutra, 6. januara, u 16 časova na Novom groblju.

Autor: D. Jovanović

'