AKTUELNO

Manastir Vraćevšnića star je nekoliko vekova i nalazi se u okolini Gornjeg Milanovca, a odatle je knez Miloš Obrenović poveo srpski narod u oslobodilačku borbu protiv Turaka, rekla je monahinja Irina.

Manastir Vraćevšnica koji se nalazi na samo 20 kilometara od centa Gornjeg Milanovca bio je drugo dom dinastiji Obrenović, a tu se i dlaje nalaze njihove lične stvari. Ovaj manastir neguje duh starih vremena i najbolje se u njemu može videti kako se nekada davno živelo u Srbiji.

Foto: TV Pink Printscreen

Ovaj manastir star je nekoliko vekova, i njega bije glas da je čuvar srpske istorije, a u manastiru su vožd Karađorđe i knez Miloš Obrenović zajedno rešavali sudbinu srpskog naroda.

Foto: TV Pink Printscreen

- 1812. godine je ovde vožd Karađorđe sazvao skupštinu, i objavljeni su zaključci Bukureštanskog mira u prisustvu ruskog konzula Ivelića - rekla je monahinja Irina i dodala da su narodne vođe ovde dobili ordenje i časni krst, dok je Karađorđe dobio lentu svete Ane.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je monahinja Irina rekla Karađorđe i Miloš Obrenović su se u manastiru Vraćevšnica dogovarali za slobodu srskog naroda i borbu protiv Turaka.

Foto: TV Pink Printscreen

- 1815. godine na Cveti knez Miloš je ovde skupio vojsku, a Milentije Pavlović je služio svetu liturgiju i pričestio vojsku. Odavde preko Milanovca su otišli u Takovo gde je izvršena zakletva za Drugi srpksi ustanak - rekla je Irina.

#Istorija

#Manastir Vraćevšnica

'