AKTUELNO

Asteroid 2009 PKu, čiji prečnik stručnjaci procenjuju na između 84 i 190 metara, što je veličina fudbalskog terena ─ uspešno je prošao pored Zemlje na bezbednom rastojanju.

„Trebalo je da proleti na najkraćoj udaljenosti od Zemlje u 19.35 po moskovskom vremenu (18.35 po srednjoevropskom). Ništa se nije dogodilo. Asteroid je prečnika do 200 metara, što je otprilika veličina fudbalskog terena. Takvi asteroidi proleću svake dve nedelje, a sigurno i na mesec dana, i ništa se ne događa. I ovaj je proleteo i odleteo dalje duž svoje orbite“, ispričala je naučna direktorka Moskovskog planetaurijuma Faina Rubljova.

Kako je ranije isticala studentkinja na postdiplomskim studijama odseka za Solarni sistem Instituta za astronomiju Ruske akademije nauka Jekaterina Jefremova, to nebesko telo nije predstavljalo nikakvu opasnost za stanovnike naše planete. Ona je to objasnila činjenicom da je putanja asteroida na izrazito velikom rastojanju – četiri miliona kilometara od Zemlje, odnosno sedam puta dalje nego što je Mesec udaljen od nas.

Milion asteroida preti Zemlji, četiri stižu u jednom danu
S druge strane, profesor Instituta za fiziku i tehnologiju Uralskog federalnog univerziteta Viktor Grohovski objasnio je da se takvi asteroidi smatraju potencijalno opasnim upravo iz razloga što presecaju Zemljinu orbitu. Kako kaže, otkriveno je otprilike 15 hiljada takvih asteroida i dodao ih naučnici prate.

Asteroid će se sledeći put približiti Zemlji tek 2137. godine. Otkriven je 14. avgusta 2009. godine i pripada „Apolonima“ – asteroidima, čije orbite presecaju orbitu Zemlje i ponovo će se približiti Zemlji 2137. godine.

Američka Nacionalna vazduhoplovna i svemirska administracija (NASA) upozorila je ranije da se Zemlji približava taj asteroid.

#Asteroid

#Zemlja