AKTUELNO

Na današnji dan održano je prvo tamičenje za mis sveta.

1587 - Engleski gusar, a kasnije i admiral, ser Fransis Drejk, ušao je u luku Kadiz i potopio špansku flotu.

1588 - Umro je Paolo Veroneze , jedan od najznačajnijih slikara Venecijanske škole u 16. veku.

1689 - U Rimu je umrla švedska kraljica Kristina Augusta.

1713 - Rimsko-nemački car Karl VI izdao je statut porodice Habzburg "Pragmatična sankcija" da bi osigurao presto za ćerku Mariju Tereziju.

1775 - Porazom britanske vojske kod Leksingtona i Konkorda počeo je američki rat za nezavisnost od Velike Britanije.

1824 - Engleski pesnik Džordž Gordon Bajron umro je od malarije u Grčkoj, gde je učestvovao u borbi Grka za oslobođenje od Turaka.

1839 - Potpisan je Londonski sporazum kojim su evropske države priznale nezavisnost Kraljevine Belgije.

1867 - Turski izaslanik predao je na Kalemegdanu knezu Mihailu Obrenoviću ključeve Beograda i drugih srpskih gradova iz kojih se povukla turska posada.

1881 - Umro je engleski političar i državnik Bendžamin Dizraeli.

1882 - Umro je engleski prirodnjak Čarls Robert Darvin autor teorije o evoluciji živih bića koju je objavio u knjizi "Postanak vrsta putem prirodnog odabiranja".

Foto: Pixabay.com

1906 - Umro je francuski fizičar i hemičar Pjer Kiri, jedan od utemeljivača nauke o radioaktivnosti.

1911 - U Portugalu je odvojena crkva od države.

1921 - Stupio je na snagu zakon o podeli Irske na Republiku Irsku i Severnu Irsku, koja je ostala pokrajina Velike Britanije.

1932 - Vlada Kraljevine Jugoslavije donela je Zakon o zaštiti zemljoradnika kojim je proglašen šestomesečni moratorijum na dugove i obustavljena prisilna zaplena imovine.

1943 - Počeo je ustanak Jevreja u Varšavi, koji je, uz više hiljada žrtava, ugušen 16. maja.

1945 - Američke trupe u Drugom svetskom ratu zauzele su nemački grad Lajpcig.

1951 - U Londonu je održano prvo takmičenje za mis sveta. Pobedila je mis Švedske.

Foto: Tanjug AP

1960 - Prvi predsednik Južne Koreje, Singman Ri povukao se sa vlasti pod pritiskom studentskih protesta širom zemlje zbog izbornih prevara.

1967 - Umro je nemački državnik Konrad Adenauer, jedan od osnivača i lider Hrišćansko-demokratske unije (CDU) posle Drugog svetskog rata, kancelar Zapadne Nemačke od 1949. do 1963. godine.

1975 - Indija je lansirala prvi veštački satelit.

1984 - Lansiran je prvi kineski telekomunikacioni satelit.

1993 - Više od 80 pripadnika jedne američke verske sekte, uključujući njihovog vođu Dejvida Koreša, ubili su federalni agenti kad su - posle 51 dana opsade - upali u sedište sekte u teksaškom gradu Vako.

1994 - U Francuskoj je na doživotnu robiju osuđen nacistički ratni zločinac iz Drugog svetskog rata Pol Tuvije.

1995 - Od eksplozije automobila bombe u devetospratnoj zgradi federalnih institucija u Oklahoma Sitiju (SAD) poginulo je 168, a više od 400 ljudi je ranjeno.

2002 - U svojoj vili u Italiji umro je norveški antropolog, naučnik i istraživač Tor Hejerdal koji se proslavio kada je na splavu Kon-Tiki 1947. prešao pacifik.

2003 - Somalijski predsednik Dahir Rijali Kahin proglašen je pobednikom prvih višestranačkih predsedničkih izbora u toj zemlji.

2004 - Umro je Britanac Noris Makverter koji je sa svojim bratom blizancem Rosom 1955. osnovao "Ginisovu knjigu rekorda".

2005 - Jozefa Racinger, 78-godišnji nemački kardinal izabran je za novog papu, naslednika Jovana Pavla II.

2006 - Vrhovni kasacioni sud Italije potvrdio je izbornu pobedu koalicije levog centra Romana Prodija, na opštim izborima u toj zemlji i time odbacio pritužbe premijera Silvija Berluskonija o nepravilnostima na izborima.

2009 - Britanski književnik, predstavnik novog talasa u naučnoj fantastici, Džejms Graham Balard preminuo je u 79. godini.

Foto: Tanjug

2013 - Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači potpisali su u Briselu sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, u prisustvu visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton.

#Vremeplov

'