AKTUELNO

Povodom Svetskog dana knjige, Biblioteka grada Beograda organizovala je akciju Svi smo mi u biblioteci.

Povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava, Biblioteka grada Beograda organizovala je, kao i svake godine, akciju "Svi smo mi u biblioteci" sa ciljem da se knjiga još više približi čitaocima. Tom prilikom, u ulozi bibliotekara našle su se mnoge poznate ličnosti, među kojima su: ministar kulture Vladan Vukosavljević, pisci Ivana Dimić i Jasminka Petrović, muzičari Ana Stanić, Kiki Lesendrić i Milan Đurđević, glumac Svetislav Bule Goncić, balerina i publicista Sonja Lapatanov, novinari Zoran Stanojević i Marija Miljević.

Ovom prilikom, na datum rođenja, odnosno smrti Šekspira i Servantesa, ministar Vukosavljević je izjavio:"Kultura čitanja je nešto na čemu treba maksimalno da radimo. U knjigama nalazimo saveznike, emotivne, političke, istorijske, ohrabrenja, utehu, stičemo znanja i tuđa iskustva, obogaćujemo svoja, stičemo mudrost. To je jedan od najlepših izazova i zadataka koje savremeni čovek može pred sebe da stavi".

Muzičar Kiki Lesendrić je istakao da ponovo otkriva Andrića, dok je kao klinac voleo da čita stripove, tuđe misli, snove, a uzimanje knjiga iz biblioteka oduvek mu je predstavljalo zadovoljstvo.

Glumac Tihomir Stanić izjavio je da decu i mlade treba podstaći na čitanje sopstvenim primerom. U eri tehnološkog napretka, kada su nam sve informacije lako dostupne, Stanić naglašava da čitanje uvek treba da sačuva posebnu draž.

Foto: E-stock

Muzičar Milan Đurđević ovom prilikom je poručio:"Mi danas živimo na površini, sa 50 rečenica nam funkcioniše kompletan život i strašno je važno da čovek pređe te granice i otkrije svet mašte i iluzija koji su važni za spas ovog egzistencijalnog realizma koji živimo već godinama".

Glumac Bule Goncić podsetio je na značaj čitanja i svesti o jeziku i preporučuje svima da se godišnje pročita bar jedna knjiga. Sa zadovoljstvom je primetio da je danas veliki broj čitalaca u Biblioteci grada Beograda.

#Beograd

#Biblioteka

#Svetski dan knjige i autorskih prava

'