AKTUELNO

Uoči 250. godišnjice rođenja jednog od najvećih kompozitora svih vremena – Ludivga van Betovena, o ovom jubileju ali i turizmu u doba korone razgovaramo sa Majom Lunić, PR menadžerkom regionalne kancelarije za balkanske zemlje Turističke organizacije Nemačke.

250 godina je prošlo od Betovenovog rođenja. Koliko su on i njegovo stvaralaštvo danas relevantni?

Betovenovo stvaralaštvo kao i stvaralaštvo svih genija, nikada ne zastareva i uvek može iznova da bude interpretirano i razumevano. Danas smo sa svih strana okruženi Betovenom i njegovim nasleđem, a toga možda i nismo svesni. Na svetu postoji više od 700 ulica koje nose njegovo ime, a po njemu je nazvan i jedan asteroid između Jupitera i Marsa, njegove kompozicije se mesečno puste preko 5 miliona puta na platformi Spotify, kapacitet audio CD-a je bio određen tako da na njega može da stane cela Deveta Simfonija, a ne mogu ni da zamislim koliko li su puta njegova dela bila interpretirana ili izvedena…

Foto: Foto/Michael Sondermann

Na koji način je Turistička organizacija Nemačke obeležila Betovenov Jubilej?

Veoma mi je drago da smo uspeli u nameri da na dosledan način obeležimo i proslavimo rođendan Ludviga van Betovena. Još mi je draže što proslava nije otkazana, već je prolongirana, te da će se tokom 2021. godine širom Nemačke, u onoj meri u kojoj epidemiološka situacija to bude dozvoljavala, održavati mnogobrojne manifestacije, kulturni događaji i koncerti u čast ovom virtouzu. Sve o bogatom programu koji je planiran možete da saznate klikom OVDE.

Takođe bih preporučila podcast na zvaničnom sajtu Turističke organizacije Nemačke koji predstavljla jedno neobično audio putovanje kroz nemačke destinacije koje su oblikovale Betovenovo stvarlaštvo i uticale na njegov rad i bogati muzički opus. A u nedostatku „živih“ događaja toplo preporučujem da se priključite live koncertu koji se održava 17. decembra od 20.15h i koji možete da pratite OVDE, uživo iz Bonske Opere.  

Koje su to destinacije koje preporučujete za sve one koji vole Betovena i koji već počinju da planiraju putovanja?

Prvi na listi je grad Bon, koji je časopis Lonely Planet uvrstio među top pet destinacija koje ne smete propustiti tokom boravka u Nemačkoj. U Bonu se nalazi Betovenova rodna kuća - muzej koji poseduje impozantnu zbirku artefakata koji su vezani za Betovena. Ako ste nestrpljivi da saznate gde je Betoven živeo i kuda se kretao preporučujem da pogledate VR video koji će vam pružiti upravo to iskustvo. Video pogledajte u nastavku, a posebno je interesantan ako slučajno imate 3D naočare.

Ovo je godina koja je sa sobom donela puno izazova industriji turizma. Kako biste opisali godinu na izmaku?

Prošle godine u ovo vreme smo u Turističkoj organizaciji Nemačke vredno radili i sa velikim nestrpljenjem očekivali 2020. Pripremali smo se za mnoštvo događaja, susreta i projekata kojima smo planirali da obeležimo ovaj značajni jubilej i time promovišemo Nemačku kao kulturnu i turističku destinaciju. Danas, sumiramo utiske - sva iznenađenja, prepreke i izazove koje je sa sobom donela 2020. godina. Očigledno je da svima jako nedostaju putovanja. U svakom smislu: sticanja novih životnih iskustava, obrazovanja, upoznavanja sa novim kulturama, običajima, tradicijama. U tom pogledu ne smemo da prestanemo putujemo, pa makar i virtuelno. Turistička organizacija Nemačke kreirala je mnoštvo digitalnih sadržaja koji su dostupni na zvaničnoj web stranici, koji će utoliti žeđ za znanjima i koji nas podsećaju na sve one destinacije koje čekaju da budu otkrivene kada se napokon ispune svi uslovi za to.

#Intervju

#Ludvig Van Betoven

#Nemačka

#Putriota