AKTUELNO

Pre nego što se odlučite da svoje telo, ili deo njega ukrasite na ovaj način, postoje neke stvari koje bi ipak trebalo da znate.

Tattoo majstor Duško Živojinović iz Beograda otkriva za naš portal neka od značenja tetovaža koje su veoma popularne.

Prema njegovim rečima, mnoge slike imaju svoju simboliku i značenje, ali da  često isti motiv može imati drugu simboliku, u zavisnosti iz kog ugla se posmatra i u kom okruženju nastaje.

Foto: Duško Živojinović

-Za neke motive postoje razna tumačenja vezana za religiju, mitologiju, istoriju, razne grupe, idale, zemlje, kulture i običaje. Neke motive su, pak, prihvatile određene grupe, što ne znači da one moraju biti simbol određene ideologije - objašnjava Živojinović.

PINAP DEVOJKA

Kao motiv postaje aktuelna tokom Drugog svetskog rata kada su zidove vojnih prostorija i ormarića krasile fotografije i posteri glamuroznih devojaka. Čak i sada, nakon 60-70 godina, doživela je renesansu u tattoo popularnosti, posebno među ženama i jedan je od najtraženijih motiva širom sveta. Bilo da je prikazana kao sirena ili hula devojka, crtani lik ili fotografija, pravi žig pinap devojke je taj da ona neprestano prenosi seksualnu privlačnost, preskačući pretencioznost i direktno prelazeći na očigledni , ali nevin flert koji je i čini tako privlačnom, objašnjava Živojinović.

NAUTIČKA ZVEZDA

-Simbol zaštite i vođstva. Mornari su je tetovirali kao simbol dobre sreće, u nadi da će se vratiti kući. Mnogi je tetoviraju kao simbol za pronalaženje puta kroz život - objasnio je Živojinović.

LEPTIR

U hrišćanstvu leptir simbolizuje dušu koja je izbegla ograničenost tela. Simbolika leptira se koncentriše i oko njegove jedinstvene transformacije. Od postojanja u vidu spore puzajuće gusenice, preko uspravne i zarobljene čaure, do konačnog ponovnog rođenja u lagano i vazdušasto krilato stvorenje, metamorfoza je jedno od najsnažnijih i uzdižućih značenja. Leptir, takođe, predstavlja ne samo lepotu već i prolaznu prirodu te lepote kao i prolaznost života.

Foto: Duško Živojinović

-Treba napomenuti da je tetoviran leptir, u nekim društivma, i simbol prostitutki. Tu se simbolika verovatno traži u činjenici da je osobina leptira da leti sa cveta na cvet. Ipak smatram da je ovo tumačenje zlonamerno - dodaje on.

LASTA

Lasta se u mnogim zemljama smatra pticom ljubavi. Kod mornara je ovaj motiv bio naručito omiljen. U motivima pisama ili srca u lasti, laste su važile kao prenosioci ljubavnih poruka. Takođe, raskid sa voljenom osobom i čežnja za njom izražava se tetoviranjem laste. Ona je priznavanje ljubavi i ujedno moto: ’’Čekaj me i vratiću ti se’’.

U old-school obliku je simbol jedinstva. Ne pojavljuje se samo kao realistični portret ptice već i kao stilizovanoj formi – Ona leti često u paru. Ponekad joj je glava ukrašena krunom, i iznad nje lebdi zlatni prsten. S jedne strane, ovaj prsten na neki način biva sličan oreolu svetaca i označava anđeosko biće ove ptice, ali se može razumeti i kao obećanje o zaručenosti između dvoje ljubavnika. Na izvestan način ona simbolizuje udaljavanje od zemaljskog kako bi pronašla nebesko.

GOLUB

Foto: Duško Živojinović

-Mnogi ga smatraju simbolom Boga i Svetog duha. Njegova bela boja označava čistotu, nevinost i bezgrešnost. Često je upotrebljavan i kao simbol slobode i mira, obično sa grančicom u kljunu i raširenih krila. U ovu grupu simbola možemo svrstati i krilate anđele sa likom drage osobe i anđelčiće - objašnjava Živojinović.

BODEŽ

Bodež je jedan od najopasnjih hladnih oružja iz jednog razloga što, kako bi se efikasno koristio, napadač mora da bode sasvim blizu žrtvi – fizički ali možda čak i emocionalno. Otud bodež nosi jedinstveni znak izdaje koji nije svojstven ostalim simbolima oružja. Pored bodeža, simbol ubica je i paukova mreža, ali je to karakteristično za ubice koji postave zamku pa čekaju žrtvu kao i pauk.

Foto: Duško Živojinović

Ova dva motiva zajedno predstavljaju simbol ubistva sa predoumišljajem. Često uz bodež, kao dodatak, možemo videti ružu. Tada slika dobija drugu simboliku. Ruža je suprotnost bodežu, predstavnik idealne lepote i ljubavi. Bodež kroz ružu poekad simboliše surovu realnost ili jedinstveno suprotnosti.

TREŠNjIN CVET

Foto: Duško Živojinović

Ovaj motiv se uglavnom pojavljuje pojavljuje u tattoo crtežima japanskog stila. Od davnina, Japanci su pronalazili lepotu u padajućim laticama trešnjinog cveta, pre nego u drvetu u punom cvatu, diveći se kako se otmeno primiču svome kraju. Japanski narod se divi životu koji cveta i vene poput trešnjinog cveta. Trešnjin cvet cveta u rano proleće i nakon desetak dana mu otpadaju latice. Ta kratkotrajnost lepote može se povezati sa neizbežno kratkim životom ratnika.

RUŽA

Foto: Duško Živojinović

Sa svojom tipičnom tamnocrvenom bojom, povezivana je sa krvlju, kao i sa životom. Ima razna simbolična značenja: roze za gracioznost i otmenost, bela za nevinost i čistotu, žuta za prijateljstvo, crna za smrt. Sa njenim punim laticama ona je postala tattoo simbol koji je sinonim za lepotu, duboku naklonost i konačno život.

LOTOS

Foto: Duško Živojinović

Za cvet lotosa se kaže da predstavlja univerzalne znakove kao što su egzistencija, nesigurnost života, uzrok, posledica i čistota. Raste u mutnoj vodi, njegovi cvetovi su presvučeni voskom, tako da uvek ostaje čist. Još jedna karakteristika koja lotos čini toliko neobičnim jeste činjenica da njemu i seme i cvet sazrevaju u isto vreme te zbog toga živi svega četiri dana, priča ovaj tattoo majstor.

GEJŠA

Foto: Duško Živojinović

Reč gejša bukvalno znači umetnica, a gejša je fino obučena, dobro obrazovana žena čije je tradicionalno zanimanje da zabavlja muškarce. U savremenom Japanu, gejše su transformisane u simbole tradicionalnih vrednosti. Na zapadu, gejša je postala simbol egzotične gracioznosti i lepote Istoka.

#Tetovaža

#Značenje

'