AKTUELNO

Digitalna transformacija kulture je neophodna za dugotrajno očuvanje digitalizovane kulturne baštine i savremenog stvaralaštva, kao i obezbeđivanje trajnog i pouzdanog pristupa kulturnoj građi, rekla je danas državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je na konferenciji Kultura i IT, rekla da je za uspešnu promociju naše kulture u globalnom okruženju neophodna digitalna transformacija i podsetila da je Ministarstvo trgovine podržalo projekat povezivanja 19 ključnih ustanova kulture na Akademsku mrežu Srbije.

Matić je najavila da Ministarstvo planira i druge projekte digitalizacije ustanova kulture, među kojima je opremanje Srpske akademije nauka i umetnosti za podizanje digitalnih kapaciteta te ustanove.

"Cilj je kontinuirano ulaganje u informaciono-komunikacionu infrastrukturu ustanova kulture, kako bismo omogućili njihov bolji rad, kreiranje novih usluga za publiku, adekvatniji pristup ka mlađim generacijama", naglasila je Matić.

Ona je dodala da će sistemska nadgradnja omogućiti veću bezbednost i zaštitu podataka, odnosno zaštitu od neželjenih sadržaja i upada u sistem.

#Ministarstvo

#Tatjana Matić

#kultura

'