AKTUELNO

Zanimljive priče obeležavaju svaki dan u narodnom i crkvenom kalendaru i uvek su praćene narodnim običajima i ritualima koje se vezuju za taj dan.

Sveti mučenik Talalej je bio rodom od Livana, od oca Verukija i matere Romilije, osamnaestogodišnji mladić, krasan izgledom i uzrastom, crvenožute kose, lekar po zanimanju.

Foto: Wikipedia

Postradao je za Hrista u vreme carovanja Numerija. Kada je hrabro ispovedio svoju veru u Hrista Gospoda pred sudijom mučiteljem, naredio je dvojici dželata Aleksandru i Asteriju, da mu svrdlom provrte kolena, provuku konop kroz probušene kosti i obese o jedno drvo. Međutim, dželatima kao da je nevidljiva sila Božja oduzela vid, pa umesto Talaleja oni provrteše jednu dasku i obesiše o drvo.

Kada je mučitelj saznao za ovo, pomisli da su dželati to namerno učinili, pa naredi da ih šibaju. Tada Aleksandar i Asterije usred šibe povikaše: "Živ nam Gospod, od sada i mi postajemo hrišćani, verujemo u Hrista, i stradamo za Njega!"

Foto: Pixabay.com

Čuvši ovo, mučitelj naredi da ih mačem poseku. Tada sam mučitelj uze svrdlo da sam vrti kolena Talaleju, ali mu se ruke oduzeše, i on morade moliti Talaleja da ga ovaj spase, što nezlobivi mučenik Hristov pomoću molitve i učini.

Pročitajte još: IZDATO UPOZORENJE! Hrvatsku, Sloveniju i BiH USKORO očekuje PROPAST! EVO ŠTA ČEKA SRBIJU!

Potom je bačen u vodu, ali se javi živ pred mučitelja, jer je u sebi Talalej molio Boga da ne umre odmah nego da mu se produže muke. Kada je bačen pred zveri, one počeše da mu ližu noge i umiljavahu se oko njega. Najzad bi posečen mačem i ubijen 284. godine.

Na današnji dan u selima širom Srbije se poštuje običaj da se ne izlazi na groblje, jer se veruje da duše mučitelja Talalejevih vrebaju žrtve kojima bi prenele zlu kob i mučile ih. Ako je baš nužda, bezbedno je ići samo pre podne kada ove zle duše spavaju.

#Kalendar

#Praznik

#Srpska pravoslavna crkva

#Svetac

'