AKTUELNO

Na današnji dan rođen je italijanski violinski virtuoz i kompozitor Đuzepe Tartini.

217 - Ubijen je rimski car Karakala, Marko Aurelije, jedanod najbrutalnijih vladara u rimskoj istoriji. Sa ocem SeptimijemSeverom vladao je od 198. do 211, a potom sam, krajnje surovo,pogubivši čak i brata, dok i sam nije ubijen 217. Da bi ublažionezadovoljstvo, posebno u provincijama, 212. dao je puno građanskopravo svim stanovnicima Carstva koji su rođeni kao slobodni(Constitutio Antoniniana).

1513 - Huan Ponse de Leon otkrio je Floridu i proglasio jeposedom Španije.

1692 - Rođen je italijanski violinski virtuoz i kompozitorĐuzepe Tartini, koji je uveo novine u tehniku sviranja i građenjaviolina i otkrio pojedine akustične pojave u muzici. Komponovao jemnoštvo violinskih koncerata i sonata, uključujući sonatu"Djavolji triler".

1818 - Rođen je nemački hemičar August Vilhelm fonHofman, značajan po istraživanjima u organskoj hemiji. Osnivač jemoderne industrije anilinskih boja iz katrana kamenog uglja.

1849 - Rođen je srpski slikar Miloš Tenković, začetniki jedan od najdarovitijih predstavnika realizma u srpskomslikarstvu. Školovao se u Beču i Minhenu, a po povratku u Beograddo smrti 1890. bio je gimnazijski profesor. Radio je portrete, mrtvuprirodu i pejsaže. Dela: "Prodavačica cveća", "Majolika","Autoportret", "Pejzaž s kravama", studije, akvareli, crteži.

1893 - Rođena je američka filmska glumica kanadskogporekla Gledis Smit, poznata kao Meri Pikford, zvezda nemog filma.S Čarlijem Čaplinom, Daglasom Ferbanksom i Dejvidom Grifitomosnovala je 1919. filmsku kompaniju "Junajted artist korporejšn".Filmovi: "Dobri mali đavo", "Devojka od juče", "Jedna mala bogatadevojka", "Polijana", "Mali lord Fontelroj", "Gaučo", "Koketa".

1894 - Umro je indijski pisac Bankim Čandra Čaterdži,prvi značajniji autor koji je pisao na bengalskom jeziku. Bio jepod znatnim uticajem škotskog pisca Voltera Skota i uglavnom jepisao romantične romane s domaćim temama i moralističkim tonom.Dela: romani "Kapalkundala", "Mrinalini", "Jurgalangurija","Čandrašekhar", "Rađani", "Krišnakanter Čil", "Anandamat","Debi Čaudhurani", "Sitaram".

1902 - Umro je baron Jovan Živković, pravnik, političar,bankar, jedan od prvaka Srba u Austrougarskoj. Gimnaziju je učiou Karlovcima, a pravne nauke u Pečuju, Požunu (Bratislava) i Beču.Učestvovao je u pripremama za Majsku skupštinu Srba 1848. i u raduBlagoveštenskog sabora 1861. Bio je sremski podžupan, većnik Banskogstola i Stola sedmorice u Zagrebu (vrhovni sud) i poslanik Sremskežupanije u Saboru u Zagrebu, kao i predsednik Upravnog odbora Srpskebanke u Zagrebu, vitez Reda gvozdene krune drugog reda i Malteškog krsta.

1907 - Francuska i Britanija potpisale su konvenciju kojomje potvrđena nezavisnost Sijama (Tajlanda). Tajland je uspeo daočuva suverenost tokom čitavog perioda kolonijalne istorije, iakosu sve susedne teritorije bile pretvorene u kolonije raznihevropskih sila.

1913 - U Pekingu je počela da zaseda prva kineskaskupština.

1929 - Rođen je Žak Brel, francusko belgijski šansonjer.Njegovi hitovi "Ne me quitte pas", "Amsterdam", "Mathilde", postalisu svojevrsni spomenici frankofone baštine, a Brelovi tekstoviali i retko sugestivan nastup, inspirisali su brojne muzičke stvaraoceširom sveta. Iako rođeni Belgijanac veči deo života proveo je uParizu da bi poslednje godine proživeo u Francuskoj Polineziji, gdeje i sahranjen, nedaleko od groba francuskog slikara Pola Gogena.

1936 - Umro je austrijski lekar Robert Baranji, dobitnikNobelove nagrade za medicinu 1914. Rasvetlio je funkcijuvestibularnog aparata - organa koji reguliše ravnotežu ljudskogtela i tonus mišića. Doprineo je i boljem upoznavanju funkcijemalog mozga i lečenju nekih oboljenja tog dela mozga.

1937 - Rođen je Momčilo Momo Kapor, srpski književnik,slikar, novinar. Diplomirao je slikarstvo 1961. u Beogradu.Napisao je više romana i zbirki priča, autor je i nekolikodokumentarnih filmova i tv emisija. Dela: "Beleške jedne Ane","Foliranti", "Una", "Knjiga žalbi", "Uspomene jednog crtača","Vodič kroz srpski mentalitet". Scenarista je više filmova:"Valter brani Sarajevo", "Banket". Bio je akademik RepublikeSrpske.

1946 - Otvorena je poslednja sednica Lige naroda u Ženevi,pre nego što je ta organizacija zamenjena Ujedinjenim nacijama.

1950 - Umro je ruski baletski igrač i koreograf VladimirFomič Nižinski, možda najveći u istoriji baleta, čija jeigračka karijera trajala samo četiri godine, jer je 1917. oboleood neizlečive duševne bolesti. Njegove kreacije niko nijenadmašio, a skokovi u baletu "San o ruži" su, zbog neuobičajenevisine i lepote, ušli u legendu kao nedosegnut ideal.

1971 - U Londonu je održan Prvi svetski kongres Roma, nakome je odlučeno da je ispravan naziv tog naroda - Romi. Usvojenaje romska plavo-zelena zastava sa točkom u sredini (po uzoru naIndiju), pesma "Djelem, đelem" prihvaćena je kao himna i utvrđenoda je 8. april Svetski dan Roma.

1973 - Umro je je španski slikar, vajar, keramičari dekorater Pablo Ruis Pikaso, osnivač kubizma, jedan odnajznačajnijih slikara 20. veka. Slikarstvo je učio u rodnojŠpaniji, a od 1904. je stalno živeo u Parizu. Naslikao je više od18.000 slika koje su likovni kritičari podelili na nekoliko faza:plavu, ružičastu, crnu, kubističku i nadrealističku.Revolucionarne kubističke slike, počev od "Gospođica iz Avinjona"iz 1907, su mu donele svetsku slavu. Naslikao je "Gerniku", sliku nakojoj je potresno prikazao tragičnu sudbinu svoje otadžbine u ratui zakleo se da se neće vratitu u Španiju dok je na vlasti Franko,koji je umro dve godine posle Pikasa.

1984 - Umro je ruski fizičar Pjotr Leonidovič Kapica,jedan od najistaknutijih fizičara 20. veka, dobitnik Nobelovenagrade za fiziku 1978, inostrani član Srpske akademije nauka iumetnosti. Od 1921. do 1934. radio je u Velikoj Britaniji, a popovratku je rukovodio Institutom Akademije nauka Sovjetskog Savezaza fiziku. Uspeo je da stvori vrlo jaka magnetna polja, otkrio jezavisnost električnog otpora polikristalnih metala od jakogmagnetskog polja, koja nosi njegovo ime, radio je na fizici niskihtemperatura (helijum II, tečni vazduh, vodonik), unapredio jehidrodinamiku, posebno u oblasti termičkih pojava u tankimslojevima tečnosti.

1986 - Islamski teroristi su automobilom-bombom uvećinski hrišćanskoj luci Žunije, blizu središta Partijefalange predsednika Libana Amina Džemajela, ubili 10 civila.

1990 - Nepalski kralj Birendra ukinuo je zabranu radapolitičkih partija, koja je bila na snazi 30 godina.

1993 - Umro je srpski glumac Stojan Aranđelović. Za uloguu drami "Pregršt sreće" dobio je nagradu na Sterijinom pozorju uNovom Sadu, a 1984. nagradu "Slavica" za životno delo.

1996 - Savezna Republika Jugoslavija i Bivša JugoslovenskaRepublika Makedonija potpisale su sporazum o normalizaciji odnosa.

1999 - Avioni NATO su u podnožju Tornika, najvišeg vrhaZlatibora, razorili Skijaški centar i obližnje Dečje odmaralištes ambulantom, usmrtivši čuvare Ski-centra Radoja Marjanovića iNedeljka Uroševića i šumara Milanka Savića.

1999 - Ruski književnik i nobelovac AleksandarSolženjicin izjavio je da je NATO agresijom na Srbiju (SRJ) zgaziopovelju UN i "čitavom svetu i sledećem veku nametnuo drevni zakon- zakon džungle: onaj ko je silan, u svemu je u pravu",upozorivši: "Pred očima čovečanstva uništava se prekrasnazemlja i civilizovane vlade tome aplaudiraju".

1999 - Predsednik Poslaničkog doma češke skupštineVaclav Klaus, ranije predsednik vlade Češke, okrivio je NATO zaegzodus Albanaca, rekavši da su oni sa Kosova i Metohije počeli dabeže tek s prvim NATO bombama i da ta "ključna činjenica" pokazujeda nema govora o navodnom primarnom cilju NATO da spreči masovniizbeglički talas.

2003 - Granata ispaljena iz tenka američkih snaga na hotelpun stranih novinara u Bagdadu usmrtila je kamermana Rojtersa TarasaProtajuka i španske "Tele 5" Hosea Kousa.

2010 - Umro je Malkolm Meklaren, jedan od tvoracai svojevrni simbol Pank pokreta 70-ih i 80-ih 20. veka.u Britaniji. Meklaren je bio menadžer sastava "Seks pistols"najpoznatijeg po ploči "God save the queen" koja je dugo bilazabranjena na BiBiSi-ju. Pank je jedan od najznačajnijihpokreta u savremenoj muzičkoj kulturi, po opštoj oceniMeklaren je na njegovo oblikovanje imao presudan uticaj.

2018 - Partija Fides aktuelnog mađarskog premijeraViktora Orbana apsolutno je pobedila na parlamentarnim izborimau toj zemlji, osvojivši dvotrećinsku većinu.

#Vremeplov