AKTUELNO

Na današnji dan rođen je Hju Hefner, američki biznismen, izdavač, producent, osnivač magazina "Plejboj".

1241 - Mongolski konjanici pod komandom Batu Kana, unukaDžingis Kana, potukli su nemačke tevtonske vitezove u bici kodLegnice u Šleziji.

1483 - Umro je engleski kralj Edvard IV, vođa dinastijeJork u građanskom "Ratu dveju ruža" protiv pristalica dinastijeLankaster. Presto je osigurao pobedama svojih snaga 1461. uključnim bitkama kod Mortimer Krosa i Toutona. Krunu mu je 1470.preoteo prethodnik na prestolu Henri VI, ali je pobedom nad vojskomLankastera u bici kod Tuksberija 1471. ponovo postao kralj.

1553 - Umro je francuski pisac Fransoa Rable,najznačajnija ličnost francuske renesanse. Zamonašio se kako bisebi obezbedio mirno i stabilno školovanje, ali je nakon sukoba sapretpostavljenima, zbog učenja grčkog, što je tadašnja Sorbonasprečavala, napustio manastir. Završio je medicinu u Monpeljeu iradio je kao lekar u Lionu. Pošto su njegova književna delazabranjivana neretko je menjao mesto boravka. Glavna dela: "Gargantua"i "Pantagruel". Šaljivom pričom o neobičnoj kraljevskoj porodicidivova, uz mnoštvo dosetki, izražavao je opšte ideje pravde,istinoljubivosti i humanosti. Na srpski jezik njegova dela je,virtuozno, preveo Stanislav Vinaver.

1588 - Umro je italijanski slikar Paolo Veroneze, jedanod najznačajnijih predstavnika venecijanskog slikarstva. Bio jemajstor kolorita, dinamičnih kompozicija, svetla, gesta, prostora,slikar gozbi, skupocenih tkanina, veličanstvenih enterijera ieksterijera, renesansnog ambijenta u koji je prenosio biblijske imitološke teme. Obrađivao je teme iz hrišćanstva i antičkemitologije, proslavivši bogatstvo i moć tadašnje venecijanskedržave.

1626 - Umro je engleski filozof i državnik FrensisBekon, jedan od osnivača modernog materijalizma u filozofiji.Izradio je opšti plan za obnovu nauke (Instauratio Magna).Njegova klasifikacija i kritika idola (zabluda) smatra se prvomkritikom ideologije. Prema njegovim načelima, u Engleskoj je1662. osnovano "Učeno društvo". U vreme vladavine kraljaDžejmsa I, bio je lord kancelar od 1618. do 1621. Uticao jena francuske enciklopediste 18. veka i njemu je posvećena velika"Francuska enciklopedija". Dela: "Unapređenje nauke", "Noviorganon", "Nova atlantida", "Eseji ili saveti etički ipolitički".

1683 - Francuski istraživač Rober Kavelije, proglasioje prostranu teritoriju u Americi posedom Francuske, nazvavši jeLuizijana u čast kralja Luja XIV.

1821 - Rođen je francuski pisac Šarl Pjer Bodler, jedanod najvećih lirskih pesnika 19. veka. Prevazišao je estetičkeforme svog vremena, uneo u poeziju orijentalne boje i egzotiku,zadržao elemente romantizma i nagovestio je simbolizam. Njegovapoezija je izraz očajanja i degeneracije civilizacije u kojoj ježiveo. Uz zbirku pesama "Cveće zla", koju mnogi kritičarismatraju najvećim lirskim događajem 19. veka, objavio je proznodelo "Veštački raj".

1865 - Južnjački general Robert Li predao se komandantusevernjačkih snaga generalu Julisizu Grantu i potpisao kapitulacijuotcepljenih država Konfederacije, čime je završenčetvorogodišnji Američki građanski rat. U tom ratu poginulo jeviše od 600.000 ljudi.

1872 - Rođen je francuski državnik Leon Blum, vođaSocijalističke stranke od osnivanja 1920, predsednik vlade Narodnogfronta 1936. i 1937. i u martu i aprilu 1938, prvi socijalističkipredsednik vlade Francuske od 1870. Jedan je od tvoraca "politikenemešanja" u građanski rat u Španiji. U Drugom svetskom ratuNemci su ga zatvorili u koncentracioni logor Dahau. Treći put jepredvodio francusku vladu 1946. i 1947.

1881 - Rođen je Veselin Čajkanović, srpski klasičnifilolog i istoričar religije, član Srpske kraljevske akademije.Po okončanju studija klasičnih jezika na Velikoj školi u Beogradu1903. usavršava se u Nemačkoj, u Lajpcigu i Minhenu, gde je doktorirao1907. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu rukovodio je katedrom zaklasičnu filologiju. Na Bogoslovskom fakultetu predavao je Uporednuistoriju religija. U više navrata bio je dekan Filozofskog fakulteta.Rukovodio je Zadužbinom Nikole Čupića, Društvom Sv. Save, bio jeupravnik Srpske književne zadruge. Kao rezervni oficir učestvovaoje u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu. U Bizerti je osnovaoŠtampariju srpskih invalida i časopis "Napredak". Prevodio je Plutarha,Tacita, Vergilija, Svetonija, Livija, Plauta. Posebno su značajnanjegova istraživanja stare srpske religije i mitologije. Odlikovan jenizom priznanja, između ostalih i Legijom časti. Dela: "Vergilijei njegovi savremenici", "O srpskom vrhovnom bogu", "Mit i religija uSrba", "Rečnik srpskih narodnih verovanja o biljkama", "Stara srpskareligija i mitologija". Njegova "Sabrana dela iz srpske religije imitologije" objavljena su tek 1994.

1926 - Rođen je Hju Hefner, američki biznismen, izdavač,producent, osnivač magazina "Plejboj". Osnivanjem tog časopisa,decembra 1953, odnosno uređivačkom koncepcijom koju je osmislio,Hefner je izgradivši nov brend, umnogome postavio osnove opštegoslobađanja seksualnosti, šezdesetih i sedamdesetih 20. veka.Već krajem pedesetih "Plejboj", koji je odlikovala vrhunska štampa,mnoštvo erotskog sadržaja ali i kvalitetan informativni materijal,dostigao je tiraž od 4,5 miliona. Taj nivo održavan sve dodevedesetih a tiraž je rastao, sedamdesetih je iznosio oko 7 miliona.Časopis koji je vodio, Hefner je opisivao kao magazin koji se bavistilom života.

1928 - U Turskoj je u okviru reformi Kemala Ataturka islamprestao da bude državna religija.

1933 - U Beogradu je otvoren Ruski dom, svojevrsni centar,tada veoma brojne ruske emigrantske zajednice u Srbiji. Ruski domje nastao kao posledica inicijativa predstavnika ruske emigracije(bele) koji su nakon revolucije u Rusiji pronašli utočište utadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Njihova inicijativapodržana je od strane Kralja Aleksandra Karađorđevića, PatrijarhaVarnave, Aleksandra Belića, slaviste, docnijeg predsednika SrpskeKraljevske Akademije. Zdanje je projektovao ruski arhitektaV.F.Baumgarten. Od 1945. delao je pod nazivom - Dom sovjetskekulture, a od 1994. zvanični naziv je - Ruski centar za nauku itehniku.

1933 - Rođen je francuski filmski glumac Žan PolBelmondo, nosilac glavnih uloga u gotovo svim važnijim filmovimafrancuskog "novog talasa" šezdesetih godina 20. veka. Kasnijeglumi u nizu avanturističkih filmova, postavši ljubimac najširepublike. Filmovi: "Budi lepa i ćuti", "Do poslednjeg daha","Ljubav", "Žena je žena", "Leon Moren, sveštenik", "Moderatokantabile", "Pare na sunce", "Čovek iz Rija", "Ludi Pjero","Gori li Pariz?", "Lopov", "Sirena sa Misisipija", "Borsalino","Staviski", "Strah nad gradom", "Životinja", "Srećan Uskrs".

1940 - U Beogradu je održan Prvi kongres studenataKraljevine Jugoslavije, na kojem je 127 delegata Beogradskog,Zagrebačkog i Ljubljanskog univerziteta (fakulteti u Subotici iSkoplju su bili u okviru Beogradskog univerziteta) deklaracijomodlučno osudilo imperijalistički rat i izrazilo spremnoststudenata i omladine da, zajedno s narodom, nastave borbu protivuvlačenja zemlje u rat.

1940 - Nemačka je u Drugom svetskom ratu bez objaveneprijateljstava napala Norvešku i Dansku. Rano ujutro nemačkiambasadori predali su ultimatum vladama u Oslu i Kopenhagenu da se,trenutno i bez otpora, stave "pod zaštitu Rajha". Danska jepristala, a Norveška odlučno odbila predaju. I pored britanske ifrancuske pomoći, nemačke trupe su skršile otpor. U Norveškoj jeu to vreme bio aktivan lokalni nacistički pokret pod vodstvommajora Vidkuna Kvislinga.

1959 - Umro je američki arhitekta Frenk Lojd Rajt, jedanod tvoraca moderne funkcionalne arhitekture. Prvi je u SAD upotrebioarmirani beton i industrijski građevinski materijal i snažno jeuticao na savremenu arhitekturu. Konstruisao je niz građevina,uključujući Gugenhajmov muzej u Njujorku i hotel "Imperijal" uTokiju.

1977 - Legalizovan je rad Komunističke partije u Španiji,posle višedecinijske obustave rada, za vreme Frankove vladavine.

1988 - Li Peng je imenovan za premijera Kine.

1991 - Skupština Gruzije je jednoglasno usvojilaDeklaraciju o nezavisnosti od Sovjetskog Saveza, posle referendumana kojem se 97 odsto građana izjasnilo za nezavisnu Gruziju.

1993 - Generalna skupština Ujedinjenih nacija primilaje u članstvo svetske organizacije Bivšu jugoslovensku republikuMakedoniju.

1995 - Predsednik Alberto Fuhimori dobio je drugipetogodišnji mandat, na prvim mirnim predsedničkim izborima uPeruu od 1980.

1998 - U paničnom stampedu islamskih hodočasnika uSaudijskoj Arabiji poginulo je 119 islamskih vernika iz višezemalja.

1999 - Avioni NATO su prilikom napada na fabriku automobila"Zastava" u Kragujevcu, ranili najmanje 126 radnika.

1999 - Sa teritorije Albanije artiljerijom je napadnutakaraula Vojske Jugoslavije "Košare", u prvom u nizu bezuspešnihpokušaja terorističke takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, dauz učešće jedinica albanske armije i vazdušnu podršku NATO,izvede kopnenu invaziju na Srbiju (SRJ).

1999 - Pobunjeni vojnici su na aerodromu u Nijameju ubilipredsednika Nigera Ibrahima Barea Mainasaru.

2002 - Skupštine Srbije i Crne Gore prihvatili su sporazumo ukidanju Savezne Republike Jugoslavije i stvaranju - Državnezajednice Srbija i Crna Gora, koji su, uz posredovanje Evropskeunije, 14. marta potpisali predsednici Jugoslavije i Crne GoreVojislav Koštunica i Milo Djukanović, potpredsednik Savezne vladeMiroljub Labus, šefovi vlada dveju republika Zoran Djinđić i FilipVujanović i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednostHavijer Solana.

2003 - Američke snage ovladale su centrom Bagdada.

2004 - Vlada SAD je, godinu dana posle pada Bagdada,ukinula zabranu prodaje oružja Iraku "za policijske snage i budućuiračku vojsku".

2005 - Britanski prestolonaslednik princ Čarls i KamilaParker Bouls venčali su se u Vindzoru, a venčanje je, po prvi putu istoriji monarhije u Ujedinjenom kraljevstvu, obavljeno i pograđanskoj proceduri u lokalnoj opštini. Čarlsova prva supruga,princeza Dajana, poginula je u automobilskoj nesreći u Parizu 1997.

2006 - Poginulo je 29 osoba, žena i dece, u Karačiju,u Pakistanu, u ljudskom "stampedu" koji je nastao po izlasku vernikaiz džamije. Metež je započeo ubrzo posle okončanja obeležavanjagodišnjice rođenja proroka Muhameda.

2007 - Najmanje 26 osoba je poginulo, dok je 18 povređeno,u sudaru kamiona i autobusa u zapadnom delu Irana. Autobus sahodočasnicima, koji se se vraćali u Isfahan, posle obilaskanekoliko verskih mesta u susednom Iraku, survao se u dolinu, poštoga je kamion udario na mostu, na putu koji povezuje gradove Ilami Kermanšah, oko 700 kilometara jugozapadno od prestonice Teherana.

2011 - Umro je Sidni Lamet, američki filmski režiser,producent i scenarista, jedan od vodećih reditelja druge polovine20. veka. Režirao je više od 40 filmova. Pet puta bio je nominovanza Oskara, ali ga je dobio tek 2005. za životno delo. Filmovi:"Dvanaest gnevnih ljudi", "Pasje popodne", "Mreža", "Presuda","Ubistvo u Orijent ekspresu", "Serpiko", "Dugo putovanje u noć".

2014 - Preminula je Svetlana Velmar-Janković, književnik,redovni član SANU. Bila je urednik u beogradskoj "Prosveti", gde jepored drugog uređivala i znamenitu ediciju "Baština". Dobitnica jeniza priznanja, od nagrada "Isidora Sekulić", "Ivo Andrić", prekopriznanja za najčitaniju knjigu Narodne biblioteke Srbije, doNIN-ove nagrade, koju je dobila za roman "Bezdno". Druga dela:"Ožiljak", "Lagum", "Nigdina", "Vostanije", "Dorćol", "Vračar","Glasovi", "Žezlo", "Knez Mihailo".

2017 - U terorističkim napadima na dve koptske crkve uEgiptu 45 osoba je poginulo, a 126 je povređeno. Ekstremističkatzv. Islamska država preuzela je odgovornost za napade.Teroristi-samoubice aktivirali su eksploziv ispred hrama SvetogMarka u Aleksandriji i u crkvi Mar Girgis u gradu Tanta, izmeđuKaira i Aleksandrije.

#Vremeplov