AKTUELNO

Mačke su divne životinje ako znate kako sa njima, nisu poput pasa i zahtevaju drugačiji pristup.

Mačke ne iskazuju svoje emocije tek tako, za razliku od pasa koji otvoreno iskazuju svoje emocije u svim prilikama. Sa druge strane, za mačke važi uverenje da su hladne i da se za njihovu naklonost i ljubav treba boriti. Odgovor na pitanje kako sa mačkama preći na "ti" dao je tim stručnjaka koji je sproveo nekoliko studija. Ovo su najbitnija otkrića.

Foto: Unsplash.com

1. NEKA MAČKA PRIĐE PRVA

Istraživanje švajcarskih stručnjaka je pokazalo da je puštanje mačke da preuzme inicijativu i umiljato priđe veoma važno za stvaranje dobrog odnosa. Studija sprovedena u 51 domu u Švajcarskoj pokazala je da mačke češće prilaze ljudima koji u datom trenutku ne obraćaju preveliku pažnju na njih. Većini ispitanika je mačka prišla kada su čitali. Ova studija je delimično objasnila zašto mačke često prilaze ljudima koji su alergični ili ljudima koji im ne pokazuju preveliku pažnju.

2. PRIĐITE MAČKI KAO MAČKA

Kada su dve mačke u dobrom odnosu onda se one pozdravljaju dodirivanjem noseva nosem. Ovaj ritual možete oponašiti i vi tako što ćete svoj prst polako usmeriti ka nosu mačke i zadržati ga svega nekoliko centimetara ispred njenog nosa. Ukoliko se mačka približi kako bi vaš prst pomirisala ili se o njega trljala, znaćete da ste uspešno pozdravili svoju mačku.

Foto: Unsplash.com

3. MAZITE MAČKU TAMO GDE VOLI

Mačke su veoma osetljive na dodir i genrealno vole da budu mažene na nekim mestima više, a na nekima manje. Studija iz 2002. pokazala je da su mačke pozitivno reagovale predenjem i treptanjem kada su bile mažene u predelu čela i obraza.

4. UKOLIKO REAGUJE NEGATIVNO, DAJTE JOJ MALO PROSTORA

Mačka će vam na više načina pokazati da nešto ne voli. Ona to može učiniti otovreno, siktanjem, grebanjem i girženjem, ali i suptilnije tako što će poravnati uši, gledati u vašu ruku ili praviti nagle pokrete repom.

U tim trenucima je potrebno da se kao njen vlasnik povučete i obustavite aktivnosti koje joj ne prijaju. Time ćete joj pokazati da poštujete nju i njene granice, a ona će to ceniti time što će vam ukazati dugoročno poverenje.

Foto: Unsplash.com

5. NE PRETERUJTE SA HRANOM

Mnogi vlasnici količinu ponuđene hrane poistovećuju sa količinom ljubavi i zbog toga preteruju sa porcijama hrane koje daju svojim mačkama. Studija univerziteta “Kornel” pokazala je da vas mačka neće voleti više ukoliko je više hranite. U studiji je učestvovalo 58 mačaka sa viškom kilograma koje su tokom studija nekoliko nedelja bile podvgrnute dijeti. Tri čevrtine vlasnika prijavilo je da su mačke umiljatije i da više vremena provode u njihovom krilu od kada su na promenjenom režimu ishrane.

6. IGRAJTE SA NJIMA NA PRAVI NAČIN

Kada govorimo o brizi o psu situacija je jasna - psu treba pružiti dve do tri šetnje dnevno. Mnogi vlasnici mačaka zaboravljaju da je i mačkama potrebna obavezan dnevni ritual sa vlasnikom koji ne uključuje samo maženje. Najnovija studija je pokazala da mačke više vole kvalitetnu interakciju sa ljudima nego višak hrane u posudi. Kvalitetna interakcija podrazumeva igru sa intearktivnom igračkom koja će mački omogućiti da iskaže svoju predatorsku prirodu. Naučnici preporučuju štap sa perjem i kanapom kao idealnu igračku.

7. ČUVAJTE SVOJU MAČKU UNUTRA

Studija sprovedena u Italiji pokazala je da mačke koje su većinu vremena provodile unutra ili sat vremena dnevno u kućnoj bašti imale kvalitetniji odnos sa svojim vlasnicima, od mačaka kojima su vlasnici dozvolili višečasovno lutanje napolju. Takođe, mačke koje su više vremena provodile unutra su generalno bile aktivnije tokom dana, a manje aktivne tokom noći kada su njihovi vlasnici spavali.

Foto: Unsplash.com

8. DRUŽITE SE SA MAČKOM DOK JE MALA

Veliki broj studija je pokazao da svega nekoliko minuta pozitivne dnevne interakcije sa ljudima pomaže mačićima da izrastu u mačke koje pokazuju prijateljsko ponašanje ne samo prema ljudima već i prema ostalim mačkama. Smatra se da je idealan period za socijalizaciju kada su mačići stari između dve i devet nedelja.

9. UZMITE U OBZIR I SVOJ KARAKTER I KARAKTER MAČKE PRE USVAJANJA

Ukoliko poželite da usvojite mačku iz prihvatilišta, izdvojite određeno vreme da je zaista upoznate. Iako se ne čini tako u prvi mah, donošenje mačke u kuću je velika odluka i ozbiljan korak u njenom i vašem životu. Većina ljudi koja je usvojila mačku smatra da njen karakter igra presudnu ulogu u građenju odnosa sa njom. Prihvatilišta su mesta koja se obično smatraju stresnim za životinje i tu budući vlasnici mogu jasno videti kako se mačka nosi sa promenama i teškim situacijama, što može dosta reći o njenom karakteru.

10. PAŽLJIVO MOTRITE NA NJENO PONAŠANJE

Opšti savet naučnika je da koristite zdravu logiku. Pažljivo posmatrajte kako mačka reaguje na vas i vaše postupke. Njen govor tela je u većini slučajeva suptilan. Malim signalima kao što su treptanje i pomeranje ušiju mačka može da iskaže nezadovoljstvo. Ukoliko pokažete spremnost da svoje ponašanje delimično prilgadote njoj, mačka će vas voleti i uzvratiće vam lepim ponašanjem.