AKTUELNO

Na današnji dan rođen je Josip Broz Tito, dugogodišnji predsednik Jugoslavije, na čijem čelu se nalazio 35 godina

1803 - Rođen američki pisac i filozof Ralf Valdo Emerson,osnivač "Kluba transcendentalista". Kao sin pastora prihvatio jesveštenički poziv, ali ga je docnije napustio. U knjigama ipredavanjima izražavao je panteističku ljubav prema prirodi.Imao je romantičnu viziju socijalne pravde, etičke ispravnosti iodgovornosti. Dela: "Priroda", "Ogledi", "Uzorni ljudi", "Vođživota", "Društvo i usamljenost", "Poeme".

1804 - Postavljena je prva đumrukana (carinarnica)Karađorđeve Srbije, na Savi kod Ostružnice, o čemu svedočezapisi Petra Jokića, Karađorđevog buljubaše. Datum postavljanjaprve carinarnice novovekovne srpske države, prihvaćen je kao Dancarinske službe Srbije.

1810 - U Rio de la Plati (sadašnja Argentina) počela jepobuna protiv španskog kolonijalnog režima i vlast je preuzelaprivremena vlada. Taj dan je docnije prihvaćen kao Dan nezavisnostiArgentine, mada je suverenost formalno proglašena tek u julu 1816.

1856 - Rođen je francuski maršal Luj Feliks FransoaFranše Depere, istaknuti vojskovođa u Prvom svetskom ratu ipočasni vojvoda Srpske vojske. U junu 1918. preuzeo je vrhovnukomandu nad savezničkim snagama na Solunskom frontu. Njegovaje bila odluka da srpska vojska, kao najzainteresovaniji inajborbeniji deo savezničkih snaga na tom ratištu, treba prvada krene u proboj fronta. Procena se pokazala tačnom, pošto jesrpska vojska, posle zapovesti za proboj fronta, brzo porazilaBugare i prisilila ih na kapitulaciju, a zatim i austrijske inemačke trupe na tom potezu, što je bilo odlučujuće za slomCentralnih sila i okončanje Prvog svetskog rata.

1873 - Umro je Konstantin Danil, jedan od najvećihsrpskih slikara 19. veka, predstavnik srpskog bidermajera. Stilomi tehnikom blizak bečkim klasicistima, izradio je niz ikonostasa,među kojima su najznačajniji u Uspenskoj crkvi u Pančevu i ueparhijskoj crkvi u Temišvaru, kao i portrete, mrtvu prirodu,kompozicije. Dostizao je pravo majstorstvo kao portretista,ispoljavajući znatnu umetničku snagu i plemenitost kolorita.Dela: "Gospođa Vajgling", "Umetnikova žena", "Gospođa Teteši","Prvendar". Za remek dela srpskog slikarstva smatraju se njegov"Pavle Kengelac" kao i "Sveti Arhangel Gavrilo".

1887 - Rođen je Dragiša Brašovan, srpski arhitekta.Po okončanju školovanja u rodnom Vršcu studirao je naTehničkom fakultetu u Budimpešti gde, posle diplomiranja 1912.radi u arhitektonskom ateljeu "Teri i Poganj". U Beogradu je 1920.sa M. Sekulićem, osnovao projektantski atelje "Arhitekt" a potomprojektantsko preduzeće "D. Brašovan" 1925. Autor je brojnihreprezantativnih zdanja širom Srbije, među kojima su najpoznatija:Sokolski dom u Zrenjaninu, 1924; crkva u Orlovatu, 1927; Vila Genčić(danas Muzej Nikole Tesle), Beograd, 1929; Komanda vazduhoplovstva,Zemun, 1935; Palata Dunavske banovine, Novi Sad, 1935 - 1940; PalataDržavne štamparije Kraljevine Jugoslavije (danas BIGZ), Beograd,1940. Bio je počasni član Kraljevskog instituta britanskiharhitekata od 1953. a za dopisnog člana SANU izabran je 1961.

1889 - Rođen je rusko američki konstruktor aviona ihelikoptera Igor Ivanovič Sikorski, jedan od najznačajnijihpionira avijacije. Helikopter je konstruisao još 1908, a 1913.prvi je izgradio avion s više motora. Njegove velike letelice suga proslavile u Prvom svetskom ratu, posebno avion "Ilja Muromec"s četiri motora po 55 konjskih snaga. Posle boljševičke revolucijeemigrirao je u SAD, gde je nastavio da izrađuje višemotorne avione,a izradi helikoptera se vratio 1939, usavršavajući ih tokom Drugogsvetskog rata i posle njega.

1892 - Rođen je Josip Broz Tito, dugogodišnji predsednikJugoslavije, na čijem čelu se nalazio 35 godina. Tačan datum njegovogrođenja nije poznat, ali je rođendanom smatran 25. maj 1892, štoje proslavljano u skladu s jakim kultom ličnosti. Kao austrougarskivojni obveznik učestvovao je u Prvom svetskom ratu, između ostalogi na srpskom frontu. Ranjen je i zarobljen u Rusiji 1915. U KraljevinuSrba, Hrvata i Slovenaca došao je krajem 1920. Godine 1937. postaoje generalni sekretar KPJ, posle smenjivanja i streljanja MilanaGorkića. Kao vođa KPJ predvodio je u Drugom svetskom ratuPartizanski pokret (Narodnooslobodilačka vojska). Iz rata je izašaokao legendarni vođa. Osim borbe protiv okupatora jedinice pod njegovomkomandom sprovele su komunističku revoluciju, tokom i nakon rata.Odbio je Staljinov pritisak 1948, nakon čega je godinam dobijao značajnupomoć od SAD. Bio je jedan je od osnivača Pokreta nesvrstavanja, štoje u tadašnjim međunarodnim okolnostima imalo veliki značaj. Uunutrašnjoj politici, ostavio je ustrojstvo koje je na kraju razoriloJugoslaviju - ustav iz 1974. godine.

1911 - Predsednik Meksika Porfirio Dijaz dao je ostavkuposle pobede revolucionarnih snaga nad trupama vlade u građanskomratu.

1922 - Rođen je italijanski političar Enriko Berlinguer,generalni sekretar Komunističke partije Italije od 1972. do smrti1984, jedan od najistaknutijih pobornika "evrokomunizma" (odustajanjeod ideje revolucionarnog dolaska na vlast i prihvatanje institucijaparlamentarizma) i tvorac strategije "istorijskog kompromisa" sgrađanskim strankama, pre svega s demohrišćanima, i "demokratskealternative". U ranoj mladosti postao je komunista i 1944. uhapšenje kao sekretar komunističke omladine u rodnom Sasariju naSardiniji. U Centralni komitet partije ušao je 1945, članPolitbiroa postao je 1959, a zamenik generalnog sekretara 1969.Kao lider partije potpuno je suzbio sovjetski uticaj u najvećojkomunističkoj partiji na Zapadu.

1923 - Velika Britanija je priznala nezavisnostTransjordanije pod emirom Abdulahom. Istog dana 1946. novimsporazumom priznat je suverenitet te bliskoistočne države podnazivom Jordan s Abdulahom kao kraljem.

1929 - U Narodnom pozorištu u Beogradu izvedena jepremijera "Gospođe ministarke" Branislava Nušića u kojoj jenaslovnu rolu tumačila Žanka Stokić, kojoj je Nušić unaprednamenio ulogu.

1944 - Pod šifrom "Konjički skok" nemačke jedinice podkomandom Ota Skorcenija, koji nije učestvovao neposredno u napadu,izvršile su vazdušni desant na Drvar, u nameri da unište Vrhovništab NOV i POJ. Varošica je žestoko bombardovana, potom supadobranske jedinice izvršile desant a ka Drvaru su nadirale jakenemačke snage od Knina, Bihaća, Banja Luke, Jajca i Livna. Jediniceoko Vrhovnog štaba, uključujući Šestu ličku brigadu, koja je uDrvar stigla ubrzanim maršem, pružile su snažan otpor, nanelepadobrancima znatne gubitke i omogućile izvlačenje Vrhovnog štaba,a Prvi proleterski i Peti korpus poremetili su bočnim udarimanemačku operaciju.

1962 - Umrla je srpska slikarka Zora Petrović, profesorAkademije likovnih umetnosti u Beogradu, član Srpske akademijenauka i umetnosti. Slikarstvo je učila kod Ljube Ivanovića, MilaMilunovića i vajara Djorđa Jovanovića, potom usavršavala uPešti i Parizu. Njena dela odišu snažnim temperamentom i jakimkoloritom. Pretežno je slikala aktove i žene iz naroda.

1963 - Samit afričkih država u Adis Abebi okončan jesporazumom o osnivanju Organizacije afričkog jedinstva.

1969 - U Sudanu je državnim udarom bez prolivanja krvivlast preuzeo pukovnik Džafer Muhamed el Nimeiri, koji je oboriodemokratski izabranu civilnu vladu i odmah se proglasiogeneral-majorom.

1979 - Jednu od najtežih nesreća u istoriji civilnogvazduhoplovstva SAD, prilikom pada aviona tipa DC-10 na čikaškiaerodrom "O'Hara" pošto mu je prethodno otpao jedan motor, nijepreživeo niko od 273 osobe, koliko se nalazilo u letelici.

1983 - U požarima koji su zahvatili tri broda na reci Nilu južnom Egiptu poginulo je više od 300 lica.

1991 - Tokom dvodnevnog "vazdušnog mosta", Izraelci suprebacili 15.000 etiopskih Jevreja iz Adis Abebe u Izrael.

1993 - Rezolucijom 827 Saveta bezbednosti UN osnovan jeHaški tribunal za bivšu Jugoslaviju.

1995 - Četiri časa pre isteka ultimatuma, kojim jezaprećeno bombardovanjem ukoliko ne prestanu borbe oko Sarajeva,NATO avioni su bombardovali širu okolinu Pala.

1997 - Vojska je vojnim udarom zbacila civilnu vladu SijeraLeonea i prinudila predsednika Ahmada Tedžana Kabaha da napusti tuzapadnoafričku zemlju.

2010 - Umro je srpski književnik Erih Koš, član SANU,prevodilac, diplomata. Rođen je u Sarajevu 1913. a diplomiraoje na Pravnom fakultetu u Beogradu 1935. Bio je pripadnik NOP-aod 1941. Dela: "Dosije Hrabak", "U potrazi za Mesijom", "Pisacgovora", "Taj prokleti zanat spisateljski", "Uzgredne zabeleške".

2014 - Umro je Vojćeh Jaruzelski, predsednik Poljske,i čelnik vojne uprave u toj zemlji 1981-1983. General Jaruzelskidržavnim udarom došao je na vlast decembra 1981. kako bi smirioprilike u zemlji suočenoj s haosom koji je proizveo opozicionisindikat Solidarnost, čime je predupredio verovatnu sovjetskuvojnu intervenciju. Jaruzelski je 1989. inicirao razgovore kojisu vodili legalizaciji Solidarnosti i prvim delimično slobodnimizborima u zemljama sovjetskog bloka.

2014 - Petro Porošenko izabran je za predsednikaUkrajine, osvojivši u prvom izbornom krugu više od polovineglasova. Porošenko, poznat kao "kralj čokolade", predstavio jesvoju pobedu kao pokazatelj sigurnog puta te zemlje "ka Evropi",odnosno kao "ujedinjenje Ukrajine"

#Vremeplov