AKTUELNO

Pantalone duge gotovo 70 metara i teške 700 kilograma, delo švajcarskog krojača, odnedavno su u trci za najveće pantalone na svetu.

Krojač Ekvendekar Keleš ogromne pantalone je u nedelju pokazao stanovnicima grada Beromunster, a kako je istakao, za izradu ovog odevnog komada na šivaćoj mašini bilo mu je potrebno čak osam meseci.

Nada se da će se upisati u Ginisovu knjigu rekorda, a ako uspe, od pantalona planira da napravi 12 hiljada platnenih vrećica koje će pokloniti ili prodati u lokalnim prodavnicama.

"Ovo je prilika da se podigne svest o zagađenju plastikom na našoj planeti", izjavio je Patrik Huršelas koji je Kelešova podrška na putu do rekorda.

Keleš je pre 11 godina stigao iz Sirije u Švajcarsku, a oduvek je sanjao o ovakvom ili sličnom projektu, dodaju prijatelji.

Tokom šivenja imao je pomoć 50 ljudi, koji su mu pomagali podižući tkaninu. Materijal za ovaj poduhvat koštao je četiri hiljade evra i Kelešu ga je donirao sponzor, koji je želeo da ostane anoniman.

Do sada najduže svetske pantalone, od 65,5 metara, skrojene su u Limi u Peruu, a svetski rekord je postavljen 2019. godine.