AKTUELNO

Da li je statički elektricitet, koji izaziva da nas stvari "peckaju", opasan? Evo šta izaziva ovu pojavu i da li bi trebalo da se zabrinete!

Sigurno vam se desilo da dodirnete nešto u kući, ili čak drugu osobu, i da osetite "peckanje" kao slabi strujni napon? Doktor opšte prakse Martin Skur objasnio je zašto se ovo događa i da li je opasno. Podelio je i sjajan trik kako da se oslobodite elektriciteta!

"Statični elektricitet izaziva neravnoteža između električnog naboja dve različite površine. On nikako nije isto što i struja, koja ide kroz žice i napaja sijalice i uređaje u našoj okolini", rekao je on.

Zašto nas stvari "peckaju", da li mi sami imamo neki naboj?

"Važno je znati da električni naboj koji tada osetimo ne pravi naše telo, već nešto u našoj neposrednoj blizini. To mogu biti đonovi cipela koje nosimo, odeća ili čak tepih po kom hodamo", rekao je on.

Sintetička odeća pravi veći naboj, i onda kada dodirnemo materijal koji se može smatrati provodnikom, taj elektricitet se oslobađa. To nije opasno čak ni za ljude koji imaju problem sa srcem ili ugrađen pejsmejker, ali jeste neprijatno pa se mnogi zabrinu, rekao je dr Skur.

Vlažan vazduh otežava ovaj proces, što znači da je "peckanje" češće tokom leta, kada često vetrimo prostorije i vazduh je suv.

"Ako vam se ovo često dešava i neprijatno vam je, postoji rešenje. Uzmite novčić, i njime dodirnite slavinu u kupatilu. Čestice 'nabijene' elektricitetom će preko novčića preći na slavinu i neće se zadržati na vama", savetovao je on.

Naravno, sve ovo važi ukoliko su vam instalacije u kući potpuno ispravne i izolacija je urađena kako treba. Ako osećate duži, "vibrirajući" tip peckanja, odmah pozovite električara!