AKTUELNO

Izložba "75 godina od posete kralja Petra Drugog Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi", autora Dušana Babca i Borka Marjanovića, svečano je otvorena večeras u Belom dvoru na Dedinju.

Američki ambasador Kajl Skot naveo je da su Srbija i SAD bili saveznici u Prvom i Drugom svetskom ratu i da to treba da budu i u budućnosti.

- U Prvom svetskom ratu američki lekari su došli u Srbiju da pomognu, a u Drugom su srpski seljaci spasavali američke pilote. To se ne zaboravlja. Danas su veze između SAD i Srbije sve jače i trudićemo se da tako ostane i u budućnosti - istakao je Skot.

Foto: Tanjug

Babac je rekao da izložba sadrži 150 fotografija na kojima je prikazana istorijska poseta kralja Petra Drugog Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi 1942. godine.

Obeležavamo 75 godina od te posete i to je odlična prilika da podsetimo javnost o njenom značaju i istorijskom kontekstu, kao važnoj prekretnici u istorijskim odnosima između naše dve zemlje. Kralj Petar Drugi je bio najmlađi šef države koji je govorio u američkom Kongresu i prvi strani šef države koji je bio u kanadskom parlamentu", rekao je Babac.

Pročitajte još: Najbolji evropski filmovi u susret palićkom festivalu

Foto: Tanjug

Princ Aleksandar Karađorđević, koji je otvorio izložbu, istakao je da je njegov otac želeo da dobije podršku i pomoć za jugoslovensku vojsku u otadžbini pod komandom generala Draže Mihailovića.

- Američki mediji su pisali povoljno i opširno o ovoj poseti. Kralj Petar je bio predstavljen kao saveznik, predstavnik jedne od zemalja koje su se borile protiv sila osovina - kazao je Karađorđević.

Foto: Tanjug

Zanimljiva postavka predstavlja istorijsku "šetnju kroz gradove" koje je Petar Drugi obišao tokom posete Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.

#Izložba

'