AKTUELNO

Ivanjsko cveće, poznato i kao ivanjska broćika, broćac i jovandanče, višegodišnja je zeljasta biljka, koja cveta od juna do oktobra.

Na današnji dan obeležava se Ivanjdan, te se prave tradicionalni venčići od ivanjskog cveća.

Tačnije, uoči Svetog Jovana Preteče, u narodu poznatijeg kao Ivanjdan, žene širom Srbije pletu venčiće od cveća i uveče ga ostavljaju ispred kućnih vrata. Ako venac na praznik osvane pred kućom, veruje se da će porodicu zaštititi od svake nedaće.

Međutim, ova biljka osim što ima obredna, ima i lekovita svojstva. Od nje se vekovima prave lekoviti čajevi za jetru, bubrege i kožna oboljenja.

Prema narodnom verovanju, trudna Bogorodica legla je da se odmori na bokor ivanjskog cveća, koje od tada ima miris meda. Ovaj miris inače potiče od esencijalnog ulja, a pored njega biljka sadrži i flavanoide, antrahinone i iridoide.

Lekovita svojstva

Ivanjsko cveće ima dugu tradiciju upotrebe u čajevima za jačanje i čišćenje jetre, što se može dovesti i u srednjevekovnu teoriju da biljke izgledom podsećaju na organ koji leče.

Foto: Pixabay.com

Kada se koristi za čišćenje jetre ivanjsko cveće meša se sa travom ivom i maslačkom.

Ivanjsko cveće blagotvorno utiče na urogenitalni trakt. Najbolje rezultate daje kada se pomeša u jednakoj meri sa zlatnicom. Dnevno se pije litar čaja podeljeno u tri jednake doze.

Narodna medicina ivanjsko cveće ceni i kao sredstvo za zaustavljanje obilnih menstrualnih ili krvarenja iz hemoroida u kombinacijisa rusomačom i hajdučicom.

Francuska tradicionalna medicina poštuje ovu biljku i posebno je preporučuje epileptičarima, ali modena fitoterapija ne koristi ivanjsko cveće za tu svrhu.

Ivanjsko cveće se veoma često i uspešno upotrebljava u lečenju kožnih bolesti, posebno psorijaze. Ivanjsko cveće vekovima se koristilo za sirenje mleka. Ova tradicija sačuvana je i danas u nekim delovima Grčke.

Čaj za čišćenje jetre

100 gr Ivanjskog cveća 100 gr trave Ive 100 gr korena maslačka

Sve biljke pomešajte pa dve supene kašike smeše prelijte sa 300ml ključale vode. Promešajte, poklopite i ostavite da stoji sat vremena.

Procedite i pijete pola sata pre jela, nezaslađeno.

Obloge protiv psorijaze

50 gr svežeg Ivanjskog cveća 1 kašičica Nevenovog ulja

Cveće sameljite u blenderu i toj masi dodajte nevenovo ulje, i u tankom sloju namažite na obolelo mesto. Zavijte gazu i ostavite da odstoji pola sata.

Nakon tog vremena isperite vodom, osušite i namažite gelom od aloje.

Čaj za urogenitalni trakt

100 gr Ivanjskog cveća 100 Zlatice

Dve supene kašike suve biljke preliti sa pola litra hladne vode i kuvati 2-3 minuta. Skloniti sa vatre, poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata, procediti i popiti nezaslađeno tri puta na dan.

#Ivanjdan

#Ivanjsko cveće

#Srbija