AKTUELNO

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog velikomučenika Prokopija.

Iako su retke porodice koje današnji praznik obeležavaju kao svoju krsnu slavu Sveti Prokopije je od davnina veoma poštovan u našim krajevima.

Sveti velikomučenik Prokopije je hrišćanski svetitelj iz 4. veka rođen u Jerusalimu. Prvobitno ime bilo mu je Neanije i bio je vojvoda u službi cara Dioklecijana.

Prema legendi, tokom progona hrišćana, Dioklecijan je odredio Neanija da sa odredom vojske ode u Aleksandriju i tamo zatre hrišćane. Međutim, na tom putu, Neaniju se javio Bog pokazavši mu u vazduhu ogromni krst. Taj doživljaj potpuno je obrnuo i promenio život vojvode Neanija. On je izradio isti krst kakav je video u proviđenju i umesto da krene u progon hrišćana vojsku je poveo u oslobađanje Jerusalima.

U sveti grad je ušao kao pobednik, ali je izveden pred sud zbog priznanja da je hrišćanin. Prema predanju pred sudijama je skinuo svoj pojas i mač rekavši da je samo vojnik Hristov. Posle velikih mučenja je bačen u tamnicu gde mu se javi opet Gospod Isus Hristos koji ga i krsti i nadede mu ime Prokopije.

Jednog dana dođoše mu na tamnički prozor 12 žena i rekoše mu:

- I mi smo sluškinje Hristove.

Odmah behu bačene u istu tamnicu gde ih Sveti Prokopije učaše veri Hristovoj, a naročito tome kako će primiti venac mučenički. Zato se u činu venčanja bračnih pominje Sveti Prokopije pored cara Konstantina i Jelene. Tih 12 žena beše potom strašno mučeno. Gledajući njihove muke i hrabrost Prokopijeva majka takođe poverova u Hrista te svih 13 budu pogubljene.

Kad Sveti Prokopije bi izveden na gubilište, diže ruke prema istoku i pomoli se Bogu za sve bedne i nevoljne, sirote i udove, a naročito za Crkvu, da uzraste i rasprostre se i da Pravoslavlje sija do skončanja vremena. Legenda kaže da mu je u tom trenutku sa neba javljeno da će njegova molitva biti uslišena nakon čega je ovaj svetac mirno i srećno pošao na gubilište.

Iako u crkvenom kalendaru nije crveno slovo, dan Svetog Prokopija veoma je poštovan u Srbiji. Sveti Prokopije inače spada u red "ognjenih svetaca" u koje se ubrajaju još i Sveti Ilija i Ognjena Marija.

Tradicionalno, smatra se da ovaj dan nije dobar za kupanje u rekama i drugim tekućim vodama. Kaže se: "Ni u goru, ni u vodu".

Slično, pošto je reč bila o blagom svecu, koji je uvek video samo najbolje u ljudima, na današnji dan se izbegavaju svađe i psovanje što se naročito dopada mamama koje ovakve dobre navike i inače pokušavaju da usade deci.

Zbog činjenice da se njegovo ime pominje prilikom sklapanja bračne zajednice, u nekim krajevima se veruje da je ovaj dan pogodan za svadbe jer Sveti Prokopije danas pohodi i blagosilja mladence.

Osim novopečenih bračnih drugova Sveti Prokopije se smatra i zaštitnikom dece, a kao svog patrona slave ga kamenoresci i bunardžije.

#Crkva

#Pravosalvlje

#SPC

#Srbija