AKTUELNO

Nedavno objavljena studija pokazala je da mladi aligatori mogu da uzgaje novi rep ako slučajno ostanu bez starog. Sada se naučnici nadaju da će njihovo otkriće pomoći u otkrivanju terapija za ljude koji su pretrpeli teške povrede.

Stručnjaci odavno znaju da mali reptili poput guštera mogu da ponovo ugaje ceo ili deo repa, a ponekad i noge, ali su tek sada otkrili da tu sposobnost imaju i njihovi džinovski rođaci.

Međutim, za razliku od reptila koji mogu da regenerišu ceo rep ili ud i da on bude isti kao i otkinuti, aligatorima novi rep izrasta bez mišićnog tkiva. Uz pomoć rendgena i MRI mapine, tim sa Državnog univerziteta Arizone i Odeljenja za divljač i ribu države Arizona, analizirao je nove repove ovih predatora i otkrio da je kost zamenila hrskavica a mišiće vezivno tkivo. Tim je utvrdio i da su kod novog repa regenerisani krvni sudovi i nervi.

"Ponovni rast hrskavice, krvnih sudova, nerva i krljušti u skladu je sa prethodnim studijama regeneracije repova kod guštera", rekla je vođa studije, dr Sindi Ksu sa DUA. "Ono što nas je iznenadilo je vezivno tkivo nalik ožiljcima koje je nadomestilo mišiće. Biće potrebne dalje studije da se utvrdi zašto ova mogućnost regeneracije varira od vrste do vrste reptila", dodala je ona.

Naučnici su pronašli četiri mlada aligatora sa "novim" repovima ali za sada ne znaju da li i odrasle jedinke imaju istu mogućnost regeneracije, prenosi sajt Studyfinds.

Kako aligatori, gušteri i ljudi pripadaju amniotama, naučnici se sada nadaju da će njihovo istraživanje pomoći u pronalasku leka za tretman povreda ili artritisa kod ljudi.

"Ako uspemo da shvatimo kako različite životinje uspevaju da poprave i regenerišu tkivo, to znanje se može primeniti i na razvoj medicinskih terašija", rekla je Rebeka Fišer, koautorka studije sa DUG-a.

#aligator