AKTUELNO

Podvig Svete novomučenice Bosiljke Pasjanske naša Crkva proslavlja 26. oktobra.

Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve na zasedanju pre tri godine pribrojao je Saboru svetih, tri ličnosti, zbog nepokolebljive vernosti veri Hristovoj ubijene od Arnauta za vreme osmanlijske vlasti, na izmaku 19. veka i u osvit 20. veka, na Kosovu i Metohiji: Bosiljku Rajčić iz Pasjana kod Gnjilana, Grigorija Pećkog i Vasilija Pekara iz Peći.

Podvig Svete novomučenice Bosiljke Pasjanske naša Crkva proslavlja 26. oktobra.

Dana 23. oktobra 2019. godine izvađene su mošti Svete Novomučenice Bosiljke koje su bile uzidane uz stub hrama Preobraženja Gospodnjeg u selu Pasjane.

Žitije Svete Novomučenice Bosiljke Pasjanke

U horu Srba koji se kao mučenici upisaše,i krvlju svojom zemlju Kosovsku natopiše,posebno sija Bosiljka, devojčica smerna.

Meseca oktobra u 13 dan (26 po novom kalendaru) vršimo spomen svete i svake hvale dostojne mučenice Bosiljke, za Hrista Boga smelo postradale na Srpskom Kosovu u devetnaestom veku.

Ova sveta Hristova deva, nezlobiva i prostodušna, za zemaljsku otadžbinu imaše od davnina čuveno selo Pasjane, kraj Gnjilana, na Lazarevom Kosovu. U pobožnoj i siromašnoj porodici rastući, vaspitavana je u svakoj vrlini. Odlikujući se poslušanjem i trudoljubljem, ovu mladu devojku, dok je u jesen pomagala pri sakupljanju drva ocu i bratu, oteše trojica arnauta, neprijatelji Hristove vere, i htedoše je pomuslimaniti. Kako je ona to odlučno odbijala, i pored mnogih muka, jasno ispovedivši svoju čvrstu veru u Gospoda Isusa Hrista, ne pristade na drugog izabranika, osim onoga, koji ju je svojom najslađom ljubavlju neizrecivo zaručio. Kraj reke Lapaštice mnogim mukama umorena i na kraju konjima rastrgnuta, dušom uziđe u Nebeske bračne odaje da se sa Ženikom Hristom večno raduje. Njene svete mošti uzidane su uz stub hrama u njenom rodnom mestu Pasjanu.

Molitvama Svete Novomučenice Bosiljke, Gospode Isuse Hriste, Bože naš, pomiluj nas. Amin.