AKTUELNO

Njegova smrt je potresla domaću javnost.

Istaknuti reditelj i nekadašnji direktor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Miladinović preminuo je u Beogradu u 69. godini, saopštio je danas nacionalni teatar.

Foto: Tanjug

Miladinović je rođen 2. decembra 1948. godine u Beogradu, u porodici operskih umetnika - majka Milica bila je prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, a otac Dušan, prvi dirigent i direktor Beogradske opere.

Posle završene beogradske Klasične gimnazije, diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i TV u Beogradu, na odseku za pozorišnu režiju u klasi Vjekoslava Afrića sa diplomskom predstavom "Jelisavetini ljubavni jadi" izvedenom u Ateljeu 212.

Titulu magistra teatroloških nauka stekao je na FDU u Beogradu sa tezom "Razvoj operske režije u Beogradu i Novom Sadu od 1919. do 1975. godine".

Bio je prvi reditelj Opere i Drame i dva puta umetnički direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, kao i umetnički savetnik za velike scenske projekte Centra "Sava" u Beogradu.

Iz Novog Sada prešao je u Beograd gde je postavljen za reditelja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, a na predlog i poziv celokupnog beogradskog operskog ansambla postao umetnički direktor.

Foto: Printscreen Youtube

Na toj funkciji ostao i tokom NATO bombardovanja uprkos brojnim pozivima koje je imao iz inostranstva.

Posle nekoliko godina postao je, opet po pozivu, umetnički direktor Opere i teatra "Madlenianum" u Beogradu.

Funkciju direktora Opere Narodnog pozorišta u Beogradu obavljao je i u periodu od oktobra 2012. do septembra 2013. godine.

Miladinović je bio i profesor i umetnički direktor operskog pozorišta Medouz škole umetnosti na Južno-metodističkom univerzitetu (SMU) u Dalasu (Teksas, SAD).

Bio je vanredni profesor glume i operskog studija na FMU u Beogradu i vanredni profesor glume i režije u Tornton školi za muziku Univerzitetu Južne Kalifornije (USC) u Los Anđelesu.

Mesto i vreme sahrane biće naknadno objavljeni, a komemoracija će biti održana početkom pozorišne sezone u Narodnom pozorištu u Beogradu.

#Beograd

#opera

#reditelj

'