AKTUELNO

Nekada se mnogo pažnje posvećivalo postavljanju stola, da sve bude na svom mestu.

U užurbanom danu teško da stignemo i da se okupimo da zajedno jedemo, a tek da razmišljamo o postavljanju stola. Međutim, tokom dana slava i praznika koji nas čekaju možemo da se posvetimo i uređenju stola.

Svečano postavljen sto uključuje nekoliko delova: stolnjak, podmetače za tanjire (ukoliko ste za ovu varijantu), tanjire, činije za supu, tanjire za salatu, tanjire za hleb, salvete, viljuške za salatu, viljuške za večeru, noževe, kašike za supu, kašike za desert, čaše za vodu, čaše za crveno vino i čaše za belo vino.

Pravilno postavljanje stola u svečanim prilikama

Meni proslava je dosta šiti od onog uobičajenog, tako da će zahtevati i više posuđa. Sve to posuđe treba dobro organizovati.

Ispred svakog gosta se nalazi donji veliki plitki tanjir iz kog se ne jede, već se na njemu posluži onaj koji je serviran iz koga će se jesti. Viljuška za jelo, salatu i velika viljuška za glvavno jelo nalaze se sa leve strane tanjira dok se kašika i nož nalaze sa desne strane tanjira.

Iznad tanjira se nalaze kašičica i viljuščica za desert, sa gornje desne strane čaše za vodu, vino. Sa leve strane se stavlja činijica za salatu i tanjir za hleb.

#trpeza