AKTUELNO

Ovako je želela da okonča rat, on nije ni slutio šta mu sprema.

Švedska glumica Greta Garbo žena je koja je obeležila jednu eru svetskog filma od početka karijere osvajala je publiku s lakoćom. Od njenih prvih uloga u nemim filmovima na početku 20. veka, bilo je jasno da je reč o ženi koja će doći do statusa holivudske ikone.

Iako je pred kamerama dominirala i ostavljala utisak bez jedne reči, prema rečima njenih savremenika, Greta je bila introvertna, povučena i izbegavala javnost i pažnju medija. Iz glume se povukla 1941, kada joj je bilo svega 36 godina, a iako je obično držala svoje misli, verovanja i planove za sebe, jednom prilikom je rekla šta joj je na duši i ostavila sve bez teksta.

Među onima koji su bili očarani talentom i lepotom Grete Garbo bio je nacistički vođa Adolf Hitler, čiji je omiljeni film bio “Dama s kamelijama” iz 1936, u kom je slavna Šveđanka igrala francusku kurtizanu. Navodno ga je prvi put gledao u društvu svog ministra propagande Jozefa Gebelsa, koji je potom zapisao u svom dnevniku Hitlerovu reakciju na Gretu rečima “Firer sija”, piše Glossy.

Nacistički lider je čak poslao pismo puno obožavanja glumici, koja nije uzvratila simpatijama. Štaviše, u njenoj glavi vrzmalo se nešto što je opsedalo mnoge ljude njihovog vremena…

Kako se Greta poverila jednom prijatleju, ona je zaista poželela da se sretne s Hitlerom, ali ne radi druženja, već da bi okončala Drugi svetski rat.

– Pitam se kako je stajati licem u lice sa čovekom kakav je Hitler – rekla je glumica, prenosi pomenuti medij.

Ona je navodno želela da razgovara s njim i ubedi ga da prestane s bezumnim ubijanjem i osvajanjem teritorija.

– Ako ne pristane, mogla bih da ga ubijem – navodno je rekla glumica.

Njen prijatelj Sem Grin ispričao je da mu je Greta rekla:

– Gospodin Hitler je lud za mnom. Uporno mi je pisao i zvao me da dođem u Nemačku. Da rat nije počeo kad jeste, otišla bih, izvadila pištolj iz torbice i upucala ga jer, ja sam jedina osoba koju ne bi pretresali.

Glumica je očito imala razrađen plan i iznenadila je Grina svojim namerama.

– Rekla mi je to tokom večere, a to je nije bilo nalik njoj. Nije ličilo na nju da kaže tako nešto usred večere. Možda i nije nilo nenalik njoj… Kao dete je fantazirala da ubije okrutnog kralja i zameni ga romantičnim vitezom – rekao je Gretin prijatelj.

Do susreta Grete Garbo i Adolfa Hitlera nikad nije došlo, a rat je okončan tek 1945. godine. Međutim, i dalje postoje teorije da se glumica za to vreme bavila špijunažom u rodnoj Švedskoj. Navodno je ona među švedskim nacističkim oficirima kojima je bila draga prikupljala informacije i prenosila iz švedskoj kraljevskoj porodici i britanskim obaveštajnim službama, a poznato je da je siročadima iz finskih porodica 1939. godine davala ogromnu svotu.