AKTUELNO

Na današnji dan okončan je hladni rat između NATO i Varšavskog pakta.

1600. godine – Rođen je engleski kralj Čarls I Stjuart, čija je autoritarna vladavina (od 1625) izazvala građanski rat između rojalista i parlamentaraca. Nakon pobede vojske Parlamenta pod vođstvom Olivera Kromvela, kralj je osuđen na smrt i 1649. godine pogubljen.

1711. godine – Rođen je Mihail Vasiljevič Lomonosov, ruski naučnik, pesnik i akademik, enciklopedista svetskog glasa. Autor je prve ruske gramatike i osnivač Moskovskog univerziteta (1755).

1809. godine – U bici kod Okane 30.000 Napoleonovih vojnika porazilo je 50.000 Španaca, posle čega je Francuska osvojila celu Andaluziju izuzev lučkog grada Kadisa.

1828. godine – U 31. godini od tifusa je umro austrijski kompozitor Franc Peter Šubert, jedan od prvih i najznačajnijih predstavnika muzičkog romantizma. Njegov bogati opus (998 dela), nastao u kratkom stvaralačkom rasponu između 1810. i 1828. godine, sadrži gotovo sve muzičke vrste, među kojima su najpoznatije solo pesme (“Lepa mlinarica”, “Zimsko putovanje”).

1885. godine – U srpsko-bugarskom ratu, srpska vojska je teško poražena u bici kod Slivnice.

1916. godine – Srpske i ruske jedinice su u Prvom svetskom ratu oslobodile Bitolj od Bugara.

1917. godine – Rođena Indira Gandi, treći premijer Indije.

Foto: YouTube screenshot

1942. godine – Sovjetske trupe su u Drugom svetskom ratu izvele snažan kontraudar u Staljingradu i opkolile Šestu i Četvrtu oklopnu nemačku armiju.

1944. godine – Predsedništvo AVNOJ-a je, na svojoj prvoj sednici u Beogradu, donelo odluku da se Josipu Brozu Titu dodeli naziv narodnog heroja, na predlog Antifašističke skupštine narodnog oslobođenja Srbije. Drugi Orden narodnog heroja dodeljen je Josipu Brozu 1972, a 1977. godine dodeljen mu je i treći herojski znamen.

1946. godine – U Parizu je otvorena prva konferencija UNESCO-a.

1977. godine – Predsednik Egipta Anvar el Sadat doputovao je u mirovnu misiju u Izrael, kao prvi arapski lider koji je posetio tu zemlju. Poseta je izazvala oštre proteste Palestinaca.

1988. godine – U Beogradu na Ušću održan je najveći miting u nizu takvih skupova koje je tadašnji predsednik Saveza komunista Srbije Slobodan Milošević organizovao tokom godine širom Srbije. Skupu od oko milion ljudi obratio se i Milošević pozivajući ih na odbranu “srpskih nacionalnih interesa”, potpaljujući “fitilj” koji će u naredom periodu dovesti zemlju u stanje haosa.

1990. godine – Lideri NATO i Varšavskog pakta potpisali su sporazum o konvencionalnim snagama u Evropi i o uništavanju dela naoružanja i objavili da je okončan hladni rat između dva vojna bloka.

1994. godine – Savet bezbednosti UN jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom je odobrena upotreba vazdušnih snaga NATO-a na teritoriji Krajine u Hrvatskoj, u zonama pod zaštitom UN.

Foto: Pixabay.com

1998. godine – Svedočenjem nezavisnog tužioca Keneta Stara, koji je optužio predsednika SAD Bila Klintona za krivokletstvo i ometanje pravde, formalno je započet postupak impičmenta protiv šefa države, treći u američkoj istoriji.

2000. godine – Hiljade Španaca okupilo se oko grobnice generala Franciska Franka u mestu Vale de los Kaidos kako bi obeležili 25-ogodišnjicu diktatorove smrti.

2003. godine – U vijetnamsku luku Ho Ši Min (bivši Sajgon) nakon gotovo 30 godina uplovila je jedna američka fregata.

2007. godine – Uhapšen je Kije Sampan, jedan od najbližih saradnika ozloglašenog vođe Crvenih Kmera, Pola Pota. Sampan je peta osoba iz najužeg kruga oko Pola Pota kojoj će biti suđeno za zločine tokom strahovlade Crvenih Kmera od 1975-1979. godine, u kojoj je stradalo između 1,4 i 1,7 miliona ljudi.

2009. godine – Belgijski premijer Herman van Rompej imenovan je za prvog predsednika Evropske unije.

S. P.

#Ujedinjene nacije

#Vremeplov

'