AKTUELNO

Na Tviteru se pojavila jedna zanimljiva fotografija izvora sa koga izvire takozavana "voda za živce".

- Gde se ovo nalazi da pošaljem cisternu? - piše u objavi na tviteru uz fotografiju izvora.

Tviteraši su u komentarima ispod tvita pisali da se ovaj izvor nalazi u Brestovačkoj banji kod Bora.

- Pored ovog izvora je i voda za stomak i voda za oči. Prvo se popije ova za živce pa se operu vodom za oči da kad čovek pogleda opet da se iznervira - piše u jednom od komentara, dok u drugom stoji:

- Sećam se jednom deda je nosio rođaku neku živčanu travu da kuva čaj. Stvarno će ljudi početi da dolaze sa cisternama. Ostavi mi par kapi da sastružem.

Foto: Twitter.com

Međutim, istorija kaže da su u blagodetima lekovitih izvora Brestovačke banje uživali još stari Rimljani, ali da je pravi procvat ovo banjsko lečilište doživelo u vreme Miloša Obrenovića koji ga je uredio. Takođe, u ovoj banji postoji mnoštvo termomineralnih izvora.

Neki od lekovitih izvora nisu još uvek ni ispitani, a sudeći po hemijskom sastavu vode, Brestovačka banja spada u red izuzetno lekovitih banjskih lečilišta.

Stručnjaci kažu da voda sa izvora u banji sadrži kalijum, kalcijum, fluor, natrijum, jod, brom, magnezijum, litijum, rubidijum, kobalt, kao i blago radioaktivne elemente radijum i radon.

Svakodnevno na desetine slučajnih prolaznika, ali i putnika namernika, dolaze u banju kako bi zahvatili lekovitu vodu na nekoj od banjskih česama.

Duž rečice Pujice smeštene su česme, a svaka od njih obeležena je tablom na kojoj se navodi na koje organe voda ima blagotovorno dejstvo: voda za živce, voda za oči, voda za želudac, voda za bubrege - gotovo da nema boljke za koju ova banja ne nudi lek.