AKTUELNO

Studija je pokazala da psi vide svet u tri različite boje.

Ako ste se pitali da li vaš pas može da vidi boje, naučnici imaju zanimljiv odgovor.

Veterinari su dugo tvrdili da psi vide crno – beli svet, međutim, skorašnje studije pokazuju da nisu bili u pravu i da i psi mogu razlikovati boje – samo možda ne tako jasno kao ljudi.

Kako najnovija istraživanja pokazuju, u odnosu na ljude, psi imaju samo dvadeset posto kupastih fotoreceptornih ćelija koje omogućavaju razlikovanje boja.

Pošto na žalost vaš kućni ljubimac ne može da vam kaže da li su ova istraživanja tačna ili ne, ostaje samo da verujete da ovoga puta naučnici ne greše.

Psi vide različite tonove žute i plave boje, a kada su u pitanju zeleni i crveni tonovi, oni ih neće razlikovati. Drugim rečima, vaš najbolji prijatelj vidi svet u žutoj, plavoj i sivoj boji.

Ono što je zanimljivo je da su najprodavanije igračke za pse upravo crvene ili jarko narandžaste boje. Zato, ukoliko vaš pas ne registruje igračku koju ste mu bacili, vrlo je moguće da je on uopšte ne primećuje u zelenoj travi, jer on sve to vidi u istoj, tamno sivoj boji.

Za razliku od čula mirisa koje je značajno razvijenije kod pasa nego kod ljudi, čulo vida im je znatno slabije. Zato budite svesni da ono što vi jasno vidite, vašem psu sa iste razdaljine može delovati nejasno i mutno. Ipak, oni će mnogo jasnije videti kada je svetlo prigušeno, a i lako će opaziti svaki pokret.

Iako sada znate da vaš ljubimac sigurno nema omiljenu boju, to i dalje ne treba da vas spreči da vi uživate u raznobojnoj odeći koju mu možete nabaviti i uklapati je i sa svojim odevnim kombinacijama.

Autor: