AKTUELNO

Duhovski utorak obeležen je crvenim slovom u kalendaru.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju Duhovski utorak, treći dan jednog od najvećih praznika Duhova, ili kako su još u narodu poznati – Trojica ili Silazak Svetog Duha na Apostole.

Duhovi se obeležavaju 50. dana posle Vaskrsa i desetog dana posle Spasovdana. Duhovski utorak obeležen je crvenim slovom u kalendaru.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Veruje se da u periodu pre i posle ovog praznika vladaju moćne energije, te oni koji obilaze manastire traže oprost grehova ili lek za bolest.

Dobro je, kako tvrde upućeni, iz tih manastira poneti osveštanu vodicu jer u narednih godinu dana obezbeđuje harmoniju i sreću u domu.

Narodna verovanja i običaji

Praznovanje se nastavlja cele sedmice, i to je takozvana Trapava nedelja kada nikako ne treba postiti. Naime, veruje se da će onima koji budu postili ići sve naopako.

Verovanje kaže da se na Duhovski utorak ne valja peti po drveću da se ne bi duhovi uznemirili.

U nekim delovima Srbije običaj je da bi se čovek zaštitio od nesreće u džepu treba da nosi čen belog luka ili pelina, a drveće se ritualno kiti darovima: sapunima, šarenim peškirima, flašicama parfema, ruževima za usne...

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na praznik Silaska Svetog Duha na Apostole, pod u hramovima se pokriva travom, pored zidova se prislanjaju grane lipe ili nekog drugog drveta, a ikone se kite cvećem.

Ovaj običaj potiče od prvih hrišćana, koji su ga preuzeli od Jevreja, koji su na praznik Pedesetnice kitili svoje bogomolje i kuće. To ih je podsećalo na vreme kada su preko Mojsija dobili deset Božjih zapovesti, kao i na vreme lutanja po pustinji, posle bekstva iz Misira, jer su u pustinji živeli u kolibama od granja i lišća.

Na Duhove u hramu narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila, a mnogi ih nose u svojim torbama i automobilima.