AKTUELNO

Živeo je i propovedao hrišćanstvo u Italiji sve dok car Dioklecijan nije zapovedio veliki progon hrišćana.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan Svetog sveštenomučenika Avtonoma.

Živeo je i propovedao hrišćanstvo u Italiji sve dok car Dioklecijan nije zapovedio veliki progon hrišćana. Tada se povukao u Vitiniju u mesto zvano Soreos. Predanje kaže da je tu mnoge preveo u hrišćanstvo i sagradio crkvu Svetog Arhangela Mihaila.

Nakon nekog vremena Avtonom je saznao da se u blizini Soreosa nalazi mesto Limna u kome žive samo neznabošci. Otišao je tamo i hrabro počeo da propoveda o ljubavi Hristovoj i ispravnosti vere u jednog Boga i uskoro mnogi poverovaše u njegove reči.

Avtonom je tako stekao i mnogo neprijatelja. Zabeleženo je da je grupa neznabožaca jednog dana upala u crkvu Svetog Arhangela Mihaila za vreme službe i ubili svetitelja na oltaru zajedno sa svim vernicima koji su se tu zatekli.

Hrišćani su u vreme cara Konstantina na njegovom grobu podigli hram. Legenda kaže da se na tačno dva veka od smrti Sveti Avtonom javio u snu jednom vojniku zapovedivši mu da iskopa njegove mošti. Taj Jovan otkopa mošti svetiteljeve i nađe ih sasvim netljene. I mnogi bolesnici dobiše zdravlje od moštiju svetiteljevih. Tako Bog proslavi onoga koji Njega proslavljaše dok življaše u telu.

Zato se i danas veruje da molitva Svetom Avtonomu donosi zdravlje i napredak svakoj porodici pa se ujutru valja pomoliti ovom svetitelju:

– Bio si naslednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto delo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja. Zbog toga si uzdizao reč istine i radi vere si do krvi postradao. Sveštenomučeniče Avtonome, moli Hrista Boga da spase duše naše.

Autor: